KOSTYLEVA, K. Studium produktů stejnosměrného výboje ve směsi CO2+N2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Mazánková, Věra

Bakalářská práce se zabývá studiem produktů stejnosměrného elektrického výboje v konfiguraci klouzavého obloukového výboje ve směsi plynů CO2 a N2 a také ve směsi s CH4. Tento typ konfigurace experimentu byl zvolen, protože je vhodný pro simulaci tzv. prebiotických atmosfér. Studentka se tématem prebiotických atmosfér zabývala detailně v teoretické části práce. V teoretické části také popsala základní charakteristiky plazmatu a diagnostické metody. V experimentální části byly provedeny experimenty s klouzavým obloukovým výbojem za různých experimentálních podmínek a finální produkty byly diagnostikovány různými metodami - MS spektroskopie a analyzér spalin TESTO. Ze zformulovaných závěrů je patrné, že studovaná problematika je složitá a předkládaná práce přispěla k jejímu objasnění. Studentka během řešení práce pravidelně konzultovala měření i zpracování výsledků. Bakalářská práce splnila zadané cíle, proto ji doporučuji hodnotit výborně –A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Töröková, Lucie

Předložená bakalářská práce je experimentálního charakteru a je věnována studiu produktů stejnosměrného výboje ve směsi CO2 + N2. Autorka realizovala měření vzniku produktů výboje za různých experimentálních podmínek. Množství chemických látek bylo sledováno dvěma přístroji, pro sledování nízkomolekulárních látek byl použit přístroj Testo 350 MM/XL a pro složitější látky byl použit hmotnostní spektrometr s protonovou ionizací. Práce vychází z 34 rešerší a je logicky členěna do 7 kapitol. V teoretické části autorka dobře popsala danou problematiku. Stručně charakterizuje plazma a různé typy elektrických výbojů, věnuje se vzniku života na Zemi a atmosféře měsíce Titanu. Experimentální část je věnována popisu měřící aparatury a specifikaci experimentálních podmínek. Dále následují výsledky, závěr, literatura a použité zkratky. Autorka se při vypracování dopustila několika chyb: V celé práci se objevilo několik pravopisných překlepů a stylistických chyb (např. předložky na konci řádku). Některé obrázky jsou špatně čitelné např. obrázek 4, jazyk v popisu obrázků není jednotný (obrázek 5). Měření napětí v experimentu od 15 do 40 mA by mohlo být použito s krokem 5 mA, bylo by více hodnot v grafu. V části výsledky a diskuze popisky v obrázcích by měly být sjednocené, pokud použiji v jednom označení CO2, mělo by zůstat stejné i u všech následujících. K práci mám následující otázky:

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108340