BROĎÁK, K. Návrh elektrostatického odlučovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Huták, Petr

V úvodní části práce velice přehledně popsána problematika elektrických odlučovačů pro čištění průmyslových zplodin. Jsou porovnány filtry pracující na různých principech, s možnostmi jejich nasazování v praxi. Následuje popis teorie elektrického odlučování včetně potřebných technologických systémů. V závěru práce je proveden návrh kompletního elektrického odlučovače pro zadané parametry. Z práce je patrné že autor se v dané problematice dobře orientuje, postupoval samostatně a zodpovědně.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Patočka, Miroslav

Student se ve své práci zabýval elektrostatickými odlučovači prachových částic. V první části práce uvedl stručný popis teorie elektrostatického odlučování, popis mechanického uspořádání odlučovače, popis řízení napájecího napětí a způsob výpočtu odlučovací kapacity. Za vlastní práci studenta lze považovat poslední kapitolu, týkající se výpočtu a návrhu konkrétního odlučovače. V práci postrádám kapitolu, která popisuje, jak jsou konkrétně obvodově realizovány zdroje vysokého napětí. Po formální stránce má práce dobrou jazykovou úroveň. Vytknout je nutno naprosto nevhodnou typografickou úpravu matematických rovnic (např. na str. 26). Fyzikální veličiny nejsou v textu ani v rovnicích psány kurzívou, což činí text nepřehledným. Student splnil zadání. Práci doporučuji k obhajobě. Připomínky: str. 26, seznam fyzikálních veličin: Proč nejsou v označení veličin použity dolní indexy? Týká se to např. veličin „fus“, „Qm“, „Qv“, „Fus“.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 48726