NOVOTNÝ, V. Podnikatelský plán nového podniku provozujícího automaty na prodej čerstvé šťávy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Předložená diplomová práce naplňuje cíl stanovený v zadání na uspokojivé úrovni. Teoretické východiska navazují na analytickou a návrhovou část a jsou logicky a kontextově propojeny. Celkové zpracování jednotlivých části podnikatelského modelu a zhodnocení rizik je hodnoceno na uspokojivé úrovni. Otázka č. 1: V práci volíte jako vhodnou strategii začínajícího podniku v dané oblasti v podobě nízkých nákladů vůči konkurenci díky volbě odlišného obchodního modelu. Můžete podrobněji vysvětlit jakým způsobem chcete docílit získání a udržení této strategické pozice ve vztahu k nákladům na vývoj a patentové ochraně technologie ze strany konkurentů (imitace)? Otázka č. 2: Jaká je návratnost investice do vývoje a výroby plánovaných 6 automatů a jakým způsobem je zohledněna marže v ceně produktu ve vztahu k těmto nákladům?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Práce je s ohledem na stanovené dílčí cíle práce zpracovaná na uspokojivé úrovni a dílčí zjištění podporují hlavní cíl v podobě sestavení podnikatelského plánu v oblasti provozování automatů na prodej čerstvé šťávy v Brně.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C V práci jsou použity standardní nástroje strategického řízení pro posouzení vnitřního a vnějšího prostředí u nově začínajícího podniku formou sekundárního sběru dat, které jsou zpracovány na dobré úrovni. Dále byl v práci proveden i vlastní primární výzkum formou dotazníkového šetření, které však mohlo být na propracovanější úrovni s ohledem na logiku a volbu otázek, které skutečné mapují preference potencionálních zákazníků. Diskutabilní je také nastavení vyřazovací otázky (založeno na četnosti pohybu v Brně). V práci je dále využito i dalších metod pro zhodnocení rizik z projektu, finančního posouzení či časového harmonogramu. Jejich použití ve vztahu k logické, kontextové a časové provázanosti je na dobré úrovni.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Z hlediska odbornosti práce, tak i schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na dobré úrovni.
Praktická využitelnost výsledků D Práce je s ohledem na využitelnost pro praxi na uspokojivé úrovni a je reálně použitelná pro spuštění podnikání v dané oblasti. Stěžejní aktivitou a zároveň rizikem u nově začínajícího podniku, je vlastní vývoj a sestrojení automatu, kterému dle mého úsudku není věnována patřičná pozornost vzhledem k jeho nekomerční povaze s inovativní technologií. Uvedená problematika si zaslouží hlubší zpracování a to s ohledem na technicko-ekonomické a časové zhodnocení, patentové ochrany včetně provádění revizí a kontroly automatů ve spádové oblasti.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky a systematicky propojeny, včetně ekonomického zhodnocení návrhů v této práci. Student v práci používá odpovídající odbornou jazykovou úroveň a relevantní terminologii. Výtku mám k občasnému nestrukturování problematiky do samostatných podkapitol (např. str. 17, struktura plánu by si zasloužila vlastní podkapitolu). Výtku mám také k používání zavádějících názvů jako "finanční analýza" (str. 90), kde se jedná spíše o zhodnocení předchozích výsledků a "realizační projektový plán" (str.92), který je v podstatě časovým harmonogramem.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C V práci je s citacemi pracováno na dobré úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu. Drobnou výtku mám pouze v případě zpracování výsledků dat z provedení vlastního primárního výzkumu.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Koráb, Vojtěch

Jedná se o dobrou DP postavenou na základní analytické práci. Návrhy jsou s omezením uplatnitelné v praxi založení nového podnikatelského subjektu. Otázky pro obhajobu: 1. Vysvětlete rozdíly mezi obchodním modelem podnikání a obchodním plánem. 2. Co to je mapa rizik a k čemu slouží?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B V diplomové práci byl stanoven hlavní cíl a to zpracování podnikatelského plánu na založení malého podnikatelského subjektu. Dále byly stanoveny tři dílčí cíle a to provedení průzkumu trhu, vypracování obchodního modelu a vypracování marketingové strategie. V podstatě jsou jak hlavní cíl, tak i dílčí cíle DP splněny. Některé pasáže jsou terminologicky nepřesné, resp. nevycházejí ze zadání. Např. u dílčích cílů chybí analýza konkurence a marketingová strategie je nahrazena marketingovým plánem.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení je v podstatě správný. Předložená teoretická část práce však nereflektuje všechny části DP. Obsahuje podnikatrelský plán a stručně též nástroje pro analýzu. Teoretická příprava pro marketingovou strategii chybí.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Diplomant prokázal řešením schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich pro další řešení patřičné závěry. Kap. 3.5. je možné shrnout pomocí SWOT tabulky a z ní odvodit patřičné strategické směry (tabulka SWOT je zařazena až na konci práce). Dala by se pak lépe prokázat relevance mezi analytickou a návrhovou částí DP.
Praktická využitelnost výsledků D Dosažené výsledky řešení jsou pouze v omezené míře použitelné v praxi. Některé pasáže by bylo vhodné detailněji rozpracvat cestou samostatných projektů.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Struktura práce je dobrá. Mimo některých chybějících pasáží v teoretické části, je dále možné též kvantifikovat některé části strategické analýzy (PEST, Porter a analýza SWOT). Analýza SWOT uvedená až na závěr práce neslouží jako pojítko mezi analýou a vlastními návrhy. Terminologicky některé části práce nevycházejí z detailního cíle DP. Zaměňován je např. obchodní model a obchodní plán. Po stránce jazykové jsem nenašel výzmamnější chyby.
Práce s informačními zdroji C DP obsahuje základní seznam literárních zdrojů se kterými diplomant v textu pracoval a citoval je. V práci chybí význačnější zastoupení anglických zdrojů pocházejících z plnotextových databází vědeckých článků.
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 109966