HAVLÍČEK, L. Posouzení environmentální zátěže technologií práškového lakování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Krbalová, Maria

Předložená diplomová práce se zabývá hodnocením zátěže životního prostředí technologií práškového lakování kovů. V teoretické části práce jsou popsány současně používané technologie povrchových úprav kovů, povlaky a nátěrové hmoty. Dále je podrobně rozepsána posuzovaná technologie práškového lakování a postup její realizace. Součástí teoretické části je rovněž popis metody posuzování životního cyklu (LCA), která byla v praktické části práce použita pro hodnocení ekologických dopadů technologie práškového lakování. Z praktické části práce je evidentní, že student se v problematice posuzované technologie práškového lakování dobře orientuje. V průběhu zpracování práce student se naučil orientovat v metodě LCA a pracovat v softwaru Boustead Model 6.0, ačkoliv neměl v průběhu studia žádnou výuku zaměřenou na uvedenou problematiku. Nedostatkem práce je nižší úroveň pravopisu a stylistické úpravy textu ve většině kapitol. Nicméně zadání práce je splněno, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Mukhametzianova, Leisan

Diplomová práce Bc. Lukáše Havlíčka se zabývá posouzením zátěže na životní prostředí technologií práškového lakování metodou LCA. Tato práce splňuje požadavky na diplomovou práci a plně naplňuje cíle zadání. Postup a rozsah řešení je přiměřené zadání, použité metody jsou adekvátní. Vlastní přínos a originalita této práce spočívá především v použití programu Boustead model pro hodnocení negativních dopadů procesu práškového lakování na životní prostředí. Diplomant velmi dobře interpretuje dosažené výsledky a vyvozuje z nich závěry. Jediná věc, kterou lze vytknout, je grafická, stylistická úprava a pravopis. Celkově je práce dobře logicky uspořádána a splňuje formální náležitosti kladené na klasifikační práci studenta FSI VUT v Brně. Tuto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně / A. Dotazy: 1. Jaké jsou slabé stránky programu Boustead model? 2. S jakými potížemi jste se při sběru dat setkal?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 109383