BÖHM, J. Měřicí doteky ve strojírenské metrologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jankových, Róbert

Diplomová práce Bc. Jakuba Böhma odpovídá zadání. Práci považuji za původní, pro praxi přínosnou a v mnoha směrech originální. Metodika splnění cílů práce je správná. Student prokázal nadprůměrné technické nadání při přípravě a realizaci technického experimentu. Rovněž prokázal schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich správné závěry. Hodnocená práce prokazuje schopnost studenta samostatně pracovat a řešit praktické problémy v oblasti hodnocení parametrů textury i pro metrologicky komplikované povrchy, jakými určitě jsou změněné textury měřicích doteků a různé druhy poškození na povrchu součástí. Práce je logicky rozdělena do osmi kapitol, závěru a příloh. Všechny kapitoly a přílohy jsou úplné a přehledné. Jednotlivé části práce na sebe přirozeně navazují a dokumentují postup řešení i úroveň splnění jednotlivých cílů práce. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na požadované úrovni s malým počtem věcných, gramatických nebo formulačních nedostatků. Student při zpracování práce vychází z doporučené literatury, kterou iniciativně doplnil o další vhodné tuzemské i zahraniční publikace. Vlastní text je tvůrčím způsobem doplněn o řadu nových myšlenek a jako celek logicky propojen. Citace jsou správně formálně uvedeny a přehledně rozlišují převzatý a původní text. Student si na začátku zpracoval reálný plán práce, který se mu podařilo dodržet. V závěru mu ovšem chyběl určitý časový prostor na důkladnější korekturu napsaného textu. Pracoval samostatně, aktivně a velmi usilovně bez nutnosti podrobného vedení. Výsledek práce prokázal, že autor má velmi dobré zkušenosti z práce s měřicí technikou. Práce jako celek představuje velmi hodnotnou inženýrskou publikaci, která může být plně využita v praxi. Na základě uvedeného hodnotím předloženou diplomovou práci známkou „výborně / A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Harčarík, Matej

Diplomová práce Bc. Böhma se zabývá aktuálním praktickým problémem volby materiálu měřicího doteku. Práce obsahuje analýzu požadavků na měřicí doteky a jejich vlastností a zejména experimentální ověření vlastnostní měřicích doteků včetně sestavení zkušebního zařízení. Cíle práce byly splněny. Práce je rozdělena do 9 kapitol včetně úvodu a závěru. Kapitoly na sebe navazují, avšak jejich názvy jsou místy příliš vágní. Zejména v podkapitolách 7. kapitoly se proto obtížně orientuje. Celkový dojem z práce dále snižují četné stylistické a gramatické chyby. Text práce je nevytříbený a místy nepřehledný. Dále je nutné autorovi vytknout rozsahem nedostačující popis statistické analýzy v kapitole 7.2.8. Citace jsou provedené formálně správně, vlastní a převzaté myšlenky jsou oddělené. Negativně hodnotím pouze zbytečně rozvláčné a těžkopádné odkazování se na články, na něž práce navazuje. Nad zmíněnými nedostatky práce významně převažují její technické kvality. Autor navrhl a sestavil zařízení pro zkoušení opotřebení měřicích doteků a dále na něm zanalyzoval opotřebení různých doteků za různých podmínek. Výsledky těchto experimentů lze bezprostředně aplikovat v praxi jak na straně výrobců měřicích zařízení, tak u jejich uživatelů. Student touto diplomovou prací prokázal značné technické znalosti a schopnosti. Práci proto doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109105