VALENTOVÁ, V. Analýza cévní pulzace v retinálních video sekvencích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Odstrčilík, Jan

Tématem diplomové práce byla analýza video sekvencí sítnice z experimentálního video oftalmoskopu za účelem hodnocení cévní pulzace měřitelné odrazem světla od retinální tkáně. Studentka se ve své práci nejdříve seznámila s potřebnou odbornou literaturou a navrhla metodiku analýzy pulzace v zadaných video sekvencích, které vznikly v rámci zaslepené studie na spolupracujícím pracovišti v Německu. V rámci praktické části studentka navrženou metodiku implementovala v programovém prostředí MATLAB. Navrhla a na experimentální databázi otestovala několik parametrů, kterými lze hodnotit výskyt a změny pulzace na sítnici. Možným rozšířením metodiky by bylo přizpůsobení parametrů pro hodnocení pulzačních změn u obou očí současně. Potřebná data z obou očí však studentce zatím nebyla k dispozici. Práce svým obsahem do jisté míry přispívá k aktuálním výzkumným aktivitám na ÚBMI. V průběhu semestru byla studentka velmi aktivní, docházela pravidelně na konzultace a konstruktivně přistupovala k řešení dílčích problémů. Zadání práce považuji za splněné. Hodnocení: A (95 b.)

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Diplomová práce Vanessy Valentové se zabývá analýzou vlastností videosekvencí sítnice s cílem extrakce nových diagnostických parametrů. Práce je psaná čtivě a srozumitelně na 60 stranách včetně příloh. Práce je logicky rozčleněna do osmi kapitol a netrpí výraznými formálními chybami; pouze soupisu literatury je značně nekonzistentní. Diplomantka se během řešení práce seznámila s výzkumem v této oblasti na UBMI a navázala na několik prací, které byly v minulosti řešeny. Dále pak navrhla metodu pro extrakci nových parametrů na základě geometrie optického disku, jehož segmentací se v práci také zabývala. Nové parametry jsou poměrně logicky zvoleny. Práce byla mírně stižená skutečností, že data jsou analyzována v režimu „blind study“ a získané parametry tak bylo nutné odesílat k analýze na spolupracující pracoviště v Erlangenu. V práci však mohla do určité míry být provedena analýza vlastních parametrů (například z pohledu vzájemné korelace). I když se nepodařilo dosáhnout nalezení nějakého významnějšího parametru, což bylo dáno výzkumným charakterem tématu práce, tak provedená analýza a získané výsledky přispějí k dalšímu vývoji metod v tomto směru.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 110578