SMÉKALOVÁ, V. Automatická segmentace cévních systémů myších jater v tomografických datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Veronika Smékalová se v práci zabývala segmentací cévního stromu v játrech myši v obrazech z výpočetní tomografie. Téma práce pochází z Laboratoře rentgenové počítačové mikro a nanotomografie na CEITEC VUT, kde diplomantka řešila především problematiku akvizice dat. Studentka se v první fázi práce zabývala metodami založenými na prahování. Později si pak zvolila metodu nárůstu regionu. Tuto metodu se jí nepodařilo implementovat, a proto zdrojový kód převzala. Celkově je nutno poznamenat, že implementační problémy v prostředí Matlab tvořili překážku k dosažení kvalitnějších výsledků práce. Jednotlivé body práce však splnila a podařilo se jí vytvořit kompaktní text, který přehledně shrnuje výstupy její práce. Aktivita autorky byla během řešení průměrná. Na konzultacích řešila především problémy s implementací a další postup řešení práce. Během semestru se také podílela na vzniku dvou konferenčních příspěvků.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Odstrčilík, Jan

Předložená diplomová práce se zabývá tématem segmentace obrazu v CT datech biologických vzorků jaterní tkáně u myší. V úvodní části práce se studentka věnuje obecně principům CT zobrazování a více pak využití průmyslových CT v oblasti biologie. Práce dále popisuje způsob přípravy experimentu a návrh dvou metod pro segmentaci cévní struktury v nasnímaných obrazech. U metody segmentace využívající narůstání oblasti mám pochybnosti ohledně řešení s pevně stanoveným prahem. Snižuje se tak robustnost metody. Úspěšnost segmentace bude zřejmě dost záviset na kvalitě nasnímaných dat a zejména na kvalitě nabarvení cévního řečiště, tedy na kontrastu mezi cévními strukturami a pozadím. Na Obr. 26 studentka uvádí 3D vizualizaci výsledku segmentace, včetně oddělení žilního systému a žlučových cest. Z textu práce však nevyplývá, za jakým účelem je obrázek prezentován, zvlášť když byly zmíněné struktury na obrázku odděleny zřejmě manuálně s využitím softwarového prostředí VG Studio a nikoliv automaticky pomocí navržené metody. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Text obsahuje minimum překlepů a pravopisných chyb. Výtku mám však ke struktuře práce. Popis experimentů a návrh metody splývá s rešerší v kapitolách 2 a 3. To do značné míry znesnadňuje orientaci v textu. Na závěr konstatuji, že i přes uvedené výtky je zadání práce splněné. Studentka prokázala schopnost nastudovat si danou problematiku a získané znalosti prakticky uplatnit při vytvoření požadovaného inženýrského díla. Hodnocení: C/70 b.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 110583