RATHOUZSKÝ, M. Sběr MaR dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Během zpracování bakalářské práce student prokázal teoretické i praktické znalosti. Řešení práce věnovala potřebné úsilí. Prokázala schopnost samostatné práce s nastudování vývojového prostředí COACH AX, ke kterému je minimum studijních materiálů a s některými problémy, které vyvstaly se zpracováním dat z/do databáze, nedokázala poradit ani technická podpora dodavatele, proto praktická realizace databázového modelu nemohla být vytvořena, jak bylo předpokládáno. Díky časové tísni se pak přikročilo k modifikaci existující vizualizace technologického zázemí budovy. Konzultací využíval v obvyklé míře. Z hlediska vedoucího nemám k práci studenta připomínky.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Bakalářská práce pana Rathouzského se zabývá sběrem a prezentací MaR dat v inteligentní budově. Zadání hodnotím jako odpovídající požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Práce je členěna do čtyř kapitol (vyjma Úvod a Závěr), kde student nejprve provádí rešerši a popis problematiky inteligentních budov a možností sběru dat společně se stručným úvodem do problematiky databází. Tato část práce by mohla být trochu podrobnější, zejména co se týče samotné problematiky sběru dat a komunikačních technologií. Následně student stručně popsal nástroj COACH AX, což pro potřeby této práce považuji za dostatečné. Další kapitola pojednává o tvorbě databázového modelu pro ukládání MaR dat. V úvodu této kapitoly je popsána teorie databází následovaná vlastním návrhem a realizací databázového modelu. Tento teoretický úvod bych čekal spíše v úvodní kapitole, kde jsou databáze rovněž zmíněny. Takto to výsledný text trochu znepřehledňuje. Vlastní návrh a implementace, včetně propojení se systémem COACH AX, jsou pak poměrně dobře zadokumentovány. Tuto část tak hodnotím kladně. Poslední kapitola popisuje generování simulačních dat a jejich vizualizaci v prostředí COACH AX. Celá tato kapitola by dle mého názoru zasloužila více pozornosti. Co se týče generování dat, chybí mi zde nějaký přehled, jaká data jsou generována, na základě jakých pravidel, s jakou logikou, apod. Takto je zde pouze v textu zmíněno několik veličin a poměrně stručný popis. V příloze jsou sice výpisy programu (logiky) z COACH AX, nicméně uvítal bych zde podrobnější komentář. Co se týče samotné vizualizace, je situace obdobná. Je zde pouze stručný popis toho, co vizualizace obsahuje s odkazem na koncept již existující vizualizace vytvořený někým jiným. Zcela mi zde tak chybí vymezení oblasti, která je vlastním dílem studenta a její podrobnější popis či ukázka výsledků. Demonstrace funkčnosti je provedena pouze vykreslením jednoho grafu se sinusovým průběhem teploty (historického trendu) aniž by byly uvedeny nějaké podrobnější informace či zhodnocení. Co se týče formální stránky práce, mám připomínku jednak k poměrně velkému množství překlepů, a gramatických chyb a rovněž k popisu v 1. osobě množného čísla. I přes uvedené výtky však musím konstatovat, že se student dokázal zorientovat v dané problematice i v komplexním prostředí COACH AX a splnit tak všechny body zadání.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 111136