KONEČNÝ, A. Měření pevnosti pájeného spoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Starý, Jiří

Zadání bakalářské práce "Měření pevnosti pájeného spoje" vycházelo z potřeb laboratorní výuky. Aktivita studenta během řešení a zpracování práce byla na velmi dobré úrovni. Student se pravidelně účastnil konzultací a diskutoval řešenou problematiku. Byl samostatný při řešení práce. Při řešení bakalářské práce prokázal student vysokou odbornou úroveň, soustředěné zaujetí úkolem a předpoklady pro systematický přístup. Práce je zpracována přehledně a formálně správně. Literatura byla během řešení používána. Zadání bakalářské práce bylo splněno v plném rozsahu a v mnohých směrech překročeno. Výstupy z bakalářské práce budou kromě výuky využívány i pro sledování pevnosti montážních spojů. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Chladil, Ladislav

Student Aleš Konečný vypracoval bakalářskou práci s názvem měření pevnosti pájeného spoje. I přes uvedený název je práce z větší části věnována optimalizaci laboratorního trhacího zařízení s digitálním siloměrem, přičemž v závěru jsou provedeny testy pevnosti jak na SMD tak THT součástkách. Teoretická část práce je věnována pevnosti pájeného spoje přičemž oceňuji zejména studium aspektů a faktorů ovlivňujících pevnost pájeného spoje. Tato část by z mého pohledu mohla být rozebrána detailněji s ohledem na větší množství odborné literatury a to jak v kapitole materiálových, tak procesních faktorů. Práce je však sepsána pečlivě bez větších formálních nedostatků. Experimentální část je věnována jednak optimalizaci měřícího zařízení a dále vlastnímu měření pevnosti pájeného spoje pro pájky SnPb, SAC a SnBi. Při seznámení s provedenou optimalizací mám pouze připomínku k provedení opatření pro zamezení průhybu DPS, kdy dochází k přímému kontaktu s relativně ostrou hranou šroubu, což by mohlo vést k poškození zadní strany v případě oboustraně pájené DPS. V kap. 3.1.4 postrádám popis vytvořené opěrné plochy pro nástavec, která vymezuje jeho pohyb. Tím dochází ke snížení nutného stupně volnosti nástavce. Ocenil bych podrobnější zhodnocení provedeného opatření a případně ověření skutečnosti, že použitý nástavec nemá na získané trhací křivky vliv. Mimo uvedené připomínky je i experimentální část sepsána pečlivě a práce přináší výrazné vylepšení manuálního zařízení pro zkoušky pevnosti pájeného spoje. Při vyhodnocování oceňuji provedení statistického vyhodnocení získaných výsledků, které jsou z mého pohledu zajímavé. Student ve své práci úspěšně provedl optimalizaci měřícího zařízení, což prokázal na provedených testech pevnosti pájeného spoje. S ohledem na dobrou formální úroveň práce a s přihlédnutím k výše uvedeným připomínkám hodnotím práci 90 body, tedy na rozhraní stupně A a B a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 111932