FORMÁNEK, M. Zařízení pro diagnostiku baterií během nabíjení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Streit, Jakub

Student měl za úkol navrhnout zařízení pro monitorování napětí na jednotlivých článcích baterie během nabíjení. V rámci provedené literární rešerše student popsal různé typy baterií, používané v oblasti civilního letectví, z pohledu servisního technika a zdůvodnil přínos jím navrhovaného zařízení. Dále student navrhnul koncepci zařízení, založenou na vývojovém kitu STM32F7 a postupném přepínání vstupních kanálů na analogový vstup mikroprocesoru pomocí analogových multiplexerů. Student navrhnul obvodové schéma a podle něj desky plošných spojů. Ty následně zrealizoval a oživil. Hotovou elektroniku poté umístil do vhodně zvolené krabice. Dále navrhnul softwarové vybavení, grafický uživatelský interface. Nakonec vytvořil vyhodnocovací makro v programu MS Excel. Student pracoval samostatně a konzultace využíval v přiměřené míře. Zadaný komplexní technický problém úspěšně vyřešil, vytvořil funkční zařízení a tím demonstroval, že schopen prakticky využít teoretické znalosti nabyté během studia. Pro práci navrhuji hodnocení A (92 bodů)

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Pan Formánek se ve své bakalářské práci zabýval návrhem a realizací zařízení pro diagnostiku baterií během nabíjení. Zadání práce hodnotím jako poměrně komplexní, neboť bylo třeba na základě literární rešerše navrhnout koncepci takového systému, vybrat vhodné komponenty a navrhnout a realizovat HW i SW. Dalším faktorem této komplexnosti je rovněž fakt, že se jedná o zařízení, které bude využíváno v leteckém průmyslu, kde jsou obecně kladeny vysoké nároky na vlastnosti používaných zařízení. Práce obsahuje celkem 5 kapitol, kde první je Úvod, následuje kapitola popisující nezbytnou teorii Rešerše je zde zacílena na baterie a akumulátory používané v leteckém průmyslu společně s popisem postupu kontroly a testování baterií. Rozsah této teoretické části hodnotím z pohledu dané práce jako dostatečný. V následujících dvou kapitolách pan Formánek popsal a zadokumentoval celý postup práce včetně otestování funkčnosti, což lze zcela jistě prohlásit za vlastní dílo. Celou koncepci i výslednou realizaci zařízení hodnotím poměrně kladně. Vzhledem ke komplexnosti celé úlohy by však bylo vhodné upravit strukturu popisujících kapitol, aby byla práce přehlednější. Stejně tak by bylo vhodné pro zvýšení přehlednosti popsat realizované algoritmy např. grafickou formou namísto komentáře v textu. V poslední kapitole Závěr je pak shrnuta celková práce i se stručným vyhodnocením celkových nákladů a jejich porovnáním s komerčními systémy, což rovněž hodnotím kladně. Práce obsahuje minimum překlepů a gramatických chyb, je sepsána v logickém sledu, až na drobnou výtku ohledně přehlednosti kapitol popisujících realizaci, a celkově působí poměrně dobrým dojmem. Pan Formánek splnil všechny body zadání a prokázal poměrně dobrou orientaci v dané problematice.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 111074