SUCHÝ, L. Bezdrátový IR senzor pro detekci narušení prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolouch, Jaromír

Student měl za úkol seznámit se modulem SI4432 určeným pro bezdrátovou komunikaci v pásmu 433MHz a použít tento modul pro konstrukci přenosného zabezpečovacího zařízení postaveného na detekci osob pomocí PIR senzoru a oznamujícího narušení sledovacího prostoru pomocí SMS zprávy nebo emailu. Pro vizualizaci dat a splnění úkolu týkajícího se interakce centrální jednotky s internetem bylo zvoleno rozhraní Thingspeak. Student se po prvním pokusu napsání zcela samostatného kódu v jazyce C rozhodl řešit úkol na platformě Arduino. Na rozdíl od předchozí práce došlo k vylepšení obslužného SW a student zkusil práci vylepšit použitím RFID zabezpečovacího zařízení pro centrální jednotku. Bohužel při závěrečné realizaci došlo k technickým problémům s komunikací RFID modulu a mikrokontroléru ATmega328, takže RFID funkcionalita je nakonec nevyužitá. Z hlediska HW konstrukce byl úkol splněn, student provedl návrh DPS a konstrukci realizoval ve 3 kusech senzorů a jedné centrální jednotky. Student od předchozí verze BP provedl vylepšení obslužného SW a přidal konektivitu na vizualizační framework Thingspeak. Taktéž aktivně řešil technické problémy a informoval o postupu práce. Realizace byla předvedena. Navrhuji známku „C“ a práci doporučuji k obhajobě. Návrh hodnocení: Hodnocení práce: Počet bodů 1. Splnění zadání 30 z 50 2. Aktivita během řešení a zpracování práce 20 z 20 3. Formální zpracování práce 15 z 20 4. Využití literatury 10 z 10 Celkové hodnocení: 75b Hodnocení vypracoval: Ing. Ondřej Pavelka, Honeywell, spol. s r.o. – HTS CZ o.z., konzultant

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kubíček, Michal

Student měl navrhnout jednoduchý zabezpečovací systém s bezdrátovými PIR čidly a centrální dohledovou jednotkou. V úvodu práce je uveden přehled komerčně dostupných zařízení podobného typu, ačkoliv to nebylo v zadání požadováno. Následuje stručný popis koncepce zařízení a vybraných modulů (radiový modul, PIR čidlo, procesor). Dále student popisuje různé typy primárních a sekundárních článků. Popis je velmi nevyvážený, chybí přehled klíčových parametrů a postrádám objektivní informace zjištěné z katalogových listů a odborné literatury. Student nejdříve vybírá akumulátor a až následně uvádí energetickou bilanci. Ta je provedena až v další kapitole a to značně chaoticky a nepřesně, student ani nezapočítal samovybíjení článků. Výsledky jsou nepoužitelné. V práci následuje popis centrální jednotky, která využívá GSM modem pro komunikaci s uživatelem. Nad rámec zadání student jednotku vybavil grafickým displejem a RFID čtečkou pro zabezpečení přístupu k ovládání jednotky. Způsob zabezpečení (autentziace) ale není popsán. Zvolený napájecí subsystém považuji za nevhodný, absence větších kondenzátorů pravděpodobně způsobila zmiňovanou nespolehlivost přihlašování GSM modulu do sítě (což student nebyl schopen zjistit). Popis programu je velmi sporý a nejasný, v příloze jsou pouze soubory programu prostředí Arduino. Cenová bilance je provedena pouze s ohledem na materiál, bez nákladů na osazení a oživení desek. Ve schématech chybí hodnoty součástek. Dle předložené práce se student řešení projektu nevěnoval dostatečně, zadání je splněno pouze částečně.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 110482