CHYŤA, F. Optimalizace technologie a detekce defektů keramických struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Skácel, Josef

Student vypracoval bakalářskou práci na téma „Optimalizace technologie a detekce defektů keramických struktur“. Student postupoval při práci logicky a systematicky. Zvolený postup řešení je adekvátní k problematice této práce. Součástí této práce bylo měření velmi nízkých proudů s použitím tera-ohm metru. Samostatné měření nízkých proudů je velmi obtížné a je nutno vynaložit jisté snažení pro získání správných výsledků. Student čerpal jak z české tak cizojazyčné literatury. Zadání bylo splněno beze zbytku, ale časté výskyty gramatických chyb zbytečně snižují kvalitu provedené práce. Práci hodnotím 80 body tedy B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Otáhal, Alexandr

Student měl za úkol optimalizovat technologii vytváření keramických struktur z 96% korundové keramiky a detekci defektů po výrobě. Provedl měření mechanických vlastností tříbodovým testem ohybu a měření elektrických vlastností (povrchová rezistivita). Formální část práce: Poměr mezi teroetickou a praktickou částí by měl být přibližně 1 : 1. Vhodnější je poměr 1:2, dle typu řešeného úkolu. Poměř v této práci je přibližně 1,7 : 1, což není vhodné. Bakalářská práce obsahuje spoustu gramatických chyb (tvrdé a měkké i, chybí čárky mezi souvětími ad.). Také jsou v některých částech použity nevhodné jazykové formy pro odbornou práci a pro pochopení dané problematiky. V textu se často vyskytuje psaní v první osobě jednotného nebo množného čísla. Díky těmto chybám je práce hůře čitelná, avšak důležité informace byly vhodně popsány. Titulky tabulek nejsou nad tabulkou, ale pod ní. Některé obrázky mají horší kvalitu (např. obr. 1.2). Odborná část práce: Kapitola Radiografie popisuje proces ověření použitelnosti RTG inspekce pro zjišťování defektů u kearmických struktur. Část ověření vypadá nedopracovaně. Ze zadání vyplývá stanovení metody pro testování mechanických a elektrických vlastností, ale RTG inspekce není dostatečně popsána, jako jedna z možností. Mimo to měla být umístěna spíše do praktické části práce. V závěru chybí jednotky povrchového odporu. Kromě zmíněných nedostatků lze naopak ocenit vytvoření elektrod pro měření povrchového odporu z grafitu a také měření mechanické pevnosti v ohybu u vytvořených vzorků. Hodnotím známkou D (69 b) a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
69

Otázky

eVSKP id 111759