MIKLAS, V. Integrace technologie pro zahušťování digestátu v bioplynové stanici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vondra, Marek

Diplomová práce je teoretického charakteru, ale zabývá se tématem ryze praktickým a aktuálním, a to provozem bioplynových stanic (BPS) s důrazem na zpracování vedlejších produktů anaerobní fermentace, tzv. fermentačních zbytků. Úvodní, rešeršní část práce je na vysoké úrovni. Čerpá z mnoha důvěryhodných odborných zdrojů. Uvedení čtenáře do problematiky bioplynových stanic a nakládání s fermentačními zbytky je dostatečně obsáhlé, a přitom výstižné a srozumitelné. Hlavní část a přínos práce leží (a) v sestavení matematického modelu BPS, (b) v doplnění modelu o vybranou technologii pro zahušťování fermentačních zbytků - vícestupňovou mžikovou odparku, (c) ve tvorbě výpočtového nástroje s využitím programovacího jazyka Python, (d) v technicko-ekonomickém hodnocení technologického celku. Mimořádný přínos práce tkví nejen v objemu (139 stran DP, stovky řádků zdrojového kódu) a kvalitě provedených činností, ale zejména v jejich "zhmotnění" ve formě unikátního výpočtového nástroje. Ten je možné použít pro komplexní technicko-ekonomické hodnocení BPS, respektive jejich rozšíření o vybranou odpařovací technologii. Díky využití programovacího jazyka Python je navíc možné v budoucnu výpočtový nástroj efektivně rozšiřovat a upřesňovat. Mezi dalšími pozitivy lze jmenovat přívětivé uživatelské rozhraní výpočtového nástroje, poctivý popis zdrojového kódu, podrobný rozbor dílčích jednotkových operací a výbornou grafickou úroveň práce. Menším nedostatkem je trošku těžkopádný popis integrace zahušťovací technologie do BPS, který ale vyplývá z komplexnosti problému. Diplomant prokázal schopnost samostatné inženýrské činnosti. Diplomová práce naplnila stanovené cíle a potřebné formální náležitosti a lze ji po všech stránkách hodnotit jako výbornou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Touš, Michal

Předložená diplomová práce se zabývá integrací zahušťovací technologie do provozu bioplynových stanic. Vybranou zahušťovací technologií je odparka. Práce je logicky uspořádána, teoretická část práce tvoří velmi dobrý základ pro orientaci v kapitolách věnujících se praktické části práce. Hlavním bodem praktické části je autorem vytvořený software v jazyce Python, který umožňuje na základě velkého množství vstupních údajů vyhodnotit materiálovou a energetickou bilanci bioplynové stanice spolu s integrovanou odparkou. Tento hodnotím velmi kladně. Jde o poměrně rozsáhlý software, který je velmi dobře zpracován jak po obsahové stránce, tak uživatelsky. Plusem je podrobný komentář ve zdrojovém kódu. Software je v závěrečné kapitole využit pro hodnocení ekonomické stránky integrace, což je také podpořeno doplňkovým skriptem v jazyce Python. Grafická úprava práce je zde na velmi dobré úrovni s minimem překlepů. Na můj vkus se v práci občas vyskytují až příliš obsáhle popisované rozvahy autora nad volbou postupu, např. volba grafického uživatelského rozhraní. Zbytečná je volba kvadratického tvaru funkce při aproximaci výkonu kogeneračních jednotek v závislosti na průtoku bioplynu (str. 81/82). Už z grafu je vidět, že se jedná o lineární závislost, což potvrzuje i hodnota koeficientu kvadratického členu. Dále bych uvítal srovnání dat při validaci modelu bioplynové stanice (str. 96) uvést do tabulky na jednom místě z důvodu rychlého a pohodlného porovnání a nedokazovat se na údaje uvedené o několik stran dříve. Toto jsou ale jen drobné nedostatky. Zásadnější výhradu mám k provedení citlivostní analýzy vstupů u výpočtu odparky (str. 103). Z textu vyplývá, že analýza je prováděna tak, že jeden vstup je variabilní a ostatní jsou zafixovány na jedné hodnotě. Chybí informace, jak se vliv zkoumaného vstupu změní, změní-li se hodnoty zafixovaných vstupů. Toto je však jediná výraznější výhrada. Práce je celkově velmi kvalitně zpracována a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108892