ŠOBICH, A. Kolorimetr pro medicínské aplikace s NFC připojením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem diplomové práce studenta Adama Šobicha byl návrh kolorimetru pro mobilní telefon komunikující pomocí technologie NFC. Diplomová práce využívá nový, zatím komerčně nerozšířený NFC tag firmy Maxim, s čímž byla spojena řada technických problémů. Student se kromě nastududování principu RF NFC technologie musel seznámit s dokumentací a způsobem komunikace tagu. Během řešení se vypořádal s řadou obtíží plynoucích z nedostatečné dokumentace výrobce. Současně bylo třeba vyřešit problémy plynoucí z principu kolorimetrického měření, a sice volbu vhodného světelného zdroje a z něj plynoucí potřeba dodatečného napájecího zdroje. Výsledný hardware obsahuje též řídící mikrokontrolér, který provádí základní zpracování a komunikaci s tagem, senzorem a zdrojem. Součástí řešení je i software pro systém Android, který provádí akvizici z NFC tagu a základní zpracování naměřených hodnot. Po formální stránce nemám k práci výhrady, použité zdroje jsou řádně citovány a s ohledem na realizační téma práce považuji množství použité literatury za zcela dostačující. Předložená práce představuje i přes určité drobné nedostatky komplexní dílo. Diplomovou práci studenta Bc. Adama Šobicha navrhuji hodnotit známkou „výborně“ / A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Čížek, Martin

Předložená diplomová práce o rozsahu 76 stran se zabývá návrhem a realizací přenosného kolorimetru komunikujícího s mobilním telefonem prostřednictvím rozhraní pro komunikaci bezdrátovou v blízkém elektromagnetickém poli (NFC). Úvodních 13 stran je věnováno teoretickému rozboru problematiky kolorimetrie, fyzikálním základům fungování NFC a RFID a současně také stručnému přehledu aktuálně používaných NFC standardů a specifikací. V rozboru praktického řešení je zdůvodněn výběr RGB senzoru ISL29125, který byl z dostupných variant pro kolorimetrii nejvhodnější. Kladně hodnotím provedení experimentu, kde byla vyhodnocena citlivost senzoru při měření absorbance vzorku v různých intervalech vlnových délek viditelného spektra (str. 32 – 35). Vzhledem k vysokému proudovému odběru zdroje bílého světla, kterým je halogenová žárovka, se diplomant rozhodl pro bateriové napájení. To je odchylka od možná lehce nerealistického požadavku zadání, aby celé zařízení bylo napájeno pouze indukovaným proudem z NFC tagu. Hardware výsledného zařízení je tvořen mikrokontrolerovým modulem Arduino UNO a dvěma periferiemi v podobě RGB senzoru a NFC tagu. Pro finální zařízení byla navržena a na 3D tiskárně vytisknuta plastová krabička. Diplomant vyvinul firmware pro mikrokontroler a také obslužný software celého zařízení běžící na mobilním telefonu s OS Android. Vývoj obou částí softwaru je v práci bohatě dokumentován na str. 37 – 60. V textu je citováno z 39 literárních pramenů. Po stránce úpravy je práce naprosto v pořádku. Po stránce obsahové mám několik drobných výhrad. Přestože bylo zařízení evidentně realizováno, což dokazují záznamy o provedených měřeních a zdrojové kódy v přílohách práce, v práci postrádám fotografii hotového výrobku. V odstavci 5.1 na str. 36 bych si dovolil polemizovat s autorovým vysvětlením, že sběrnice I2C používá pull-up rezistory pro omezení proudu odebíraného z portů mikroprocesoru. Celkové schéma zapojení na obr. B.1 je poněkud nepřehledné. Namísto jedné společné země, kterou zařízení ve skutečnosti má, jsou ve schématu zakresleny 3 vodiče vycházející z vnitřně propojených GND pinů modulu Arduino. Čtenář neznalý vnitřního zapojení Arduina tak může nabýt dojmu, že zařízení má 3 oddělené země. Místo schematické značky pro žárovku je použita značka pro svítivou diodu. I přes tyto drobnosti, které při pozorném studiu textu nelze nevidět, hodnotím celkové úsilí velice kladně. Diplomant musel nastudovat velké množství materiálů od základů kolorimetrie, přes NFC až po programování aplikací pro OS Android. Zadání diplomové práce lze považovat za splněné v plném rozsahu. Výsledkem práce je fungující kolorimetr a obslužný software. Dílčí odchylky výsledného řešení HW i SW od některých detailů zadání byly dostatečně zdůvodněny. Práci DOPORUČUJI K OBHAJOBĚ a hodnotím známkou VÝBORNĚ/95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 110580