RAICHL, P. Měření změn parametrů MEMS gyroskopů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kunz, Jan

Bakalářská práce navazovala na předchozí semestrální projekt. Cílem práce bylo zjistit vliv mechanických vibrací a rázů na MEMS gyroskopy. Zadání vyžadovalo nastudovat problematiku měření parametrů MEMS gyroskopů, které překračuje znalosti bakalářského stupně studia a naučit se programovat v prostředí LabVIEW. Student samostatně nastudoval potřebné znalosti a prokázal i odpovídající odborné znalosti při provádění potřebných měření a jejich zpracování. Student pracoval samostatně, na pravidelné konzultace chodil připraven s konkrétními a věcnými dotazy. Z důvodů měření trvajících několik dní nebylo možné nejprve odladit chyby měření a až poté provést měření vlivu vibrací a rázů, ale musely být oba tyto procesy spojeny. I přes tyto komplikace se nakonec studentovi podařilo změny parametrů MEMS gyroskopů vlivem vibrací a rázů identifikovat a tak splnit zadání v celém rozsahu. Navíc je výsledkem této práce postup měření stochastických parametrů MEMS gyroskopů, který značně potlačuje vliv rušivých vlivů během měření. Z těchto důvodů navrhuji hodnocení A/92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Beneš, Petr

Úkolem studenta bylo posoudit vliv vibrací na statické parametry MEMS snímačů úhlové rychlosti. Zadání bakalářské práce lze hodnotit po stránce odborné a především časové jako relativně náročné. Student musel nastudovat problematiku měření parametrů MEMS gyroskopů, realizovat potřebné dlouhodobé experimenty, zpracovat a vyhodnotit naměřená data. Student prokázal dobrou orientaci v problematice, zvolený postup lze považovat za vhodný pro řešení daného problému. Celkový rozsah vlastního textu je přes 50 stran. Po stručném teoretickém úvodu (9 stran, kap. 1), kde jsou uvedeny hlavní parametry snímačů úhlové rychlosti (bod 1 zadání), následuje praktická část projektu, ve které student navrhl měřicí řetězec (bod. 3 zadání) a naprogramoval pomocný obslužný sw v prostředí LabVIEW pro automatizaci experimentů a zpracování dat (bod 4 zadání). Student provedl měření na dvou vzorcích MEMS snímačů úhlové rychlosti a také sledoval vliv rázů a dlouhodobých vibrací na změny charakteristik odvozených z Allanovy odchylky a na změny parametru Run-to-Run offset. Všechny provedené experimenty a získaná data jsou podrobně komentovány (bod 5 zadání). Lze konstatovat, že zadání práce bylo ve všech bodech splněno a lze ji považovat za vlastní dílo studenta. Z mého pohledu patří k největším problémům trochu živelný přístup k realizaci experimentů, kdy časově poměrně náročným experimentům nepředcházel alespoň rozbor požadavků na potřebné parametry napájecích obvodů a stabilitu parametrů okolního prostředí. Tyto informace přitom byly dostupné, protože práce v podstatě navazuje na předchozí práci ing. Vágnera. V konečném důsledku je tak zásadním způsobem snížena věrohodnost a vypovídací schopnost zjištěných závislostí, protože případný vliv mechanického cyklování a rázů je maskován nedostatečně potlačeným rušivým vlivem podmínek experimentu. Z formálního hlediska je práce na průměrné úrovni, obsahuje větší množství překlepů, stylistických chyb, nevhodné formátování (např. odkazy u obrázků), zbytečná prázdná místa (např. str. 24). Závěrem mohu konstatovat, že i přes uvedené výhrady předložená práce dokládá schopnosti studenta odpovídající bakalářskému stupni studia a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 110966