HOLCMAN, M. Teplotní analýza malého asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Mach, Martin

Student se v rámci bakalářské práce zabýval tepelným modelem malého třífázového asynchronního motoru. Jím vytvořené tepelné sítě byly sestaveny pomocí výkresové dokumentace a identifikace jednotlivých ztrát pomocí měření na skutečném motoru. Přesnost výpočtu teplot pomocí těchto sítí byla ověřena laboratorním měřením. K práci přistupoval zodpovědně, pracoval samostatně a postup průběžně konzultoval s vedoucím. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Toman, Marek

Student se ve své bakalářské práci zabývá tepelným výpočtem malého asynchronního motoru o výkonu 600 W. Práce je rozdělena do 8 kapitol včetně úvodu a závěru. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. Úvodní kapitoly jsou věnovány teoretické části práce, kde je například popsána konstrukce asynchronních motorů. Dále jsou zde uvedeny základní vztahy přenosu tepla nebo vztahy pro výpočet ztrát v asynchronním motoru. V praktické části práce student provedl výpočet ztrát v motoru pomocí programu RMxprt a porovnal je s laboratorním měřením. Tyto ztráty byly následně použity pro tepelný výpočet daného motoru. Pro tepelný výpočet byly použity dvě tepelné sítě, jedna jednodušší a druhá složitější. Výsledky tepelných výpočtů byly opět porovnány s laboratorním měřením. Obě tepelné sítě dávají poměrně dobré výsledky. K práci mám jen několik drobných připomínek. U tepelných sítí je zvykem číslovat jednotlivé uzly a označit co dané uzly znamenají, například že se jedná o drážky statoru, kostru, atd. U sítí uvedených v práci je sice zřejmé co které uzly znamenají, jejich popis by však jistě zvýšil přehlednost. Dále z obrázků jednotlivých tepelných sítí vyplývá, že se do nich zadávají pouze Jouleovy ztráty ve statoru a rotoru a ztráty v železe. Z textu práce však není zřejmé, zda byly při tepelném výpočtu uvažovány i ostatní ztráty které v motoru jistě jsou – například mechanické a dodatečné. I přes výše uvedené nedostatky je práce na dobré úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 109265