HAMÁČEK, V. Výšková stabilizace quadrotoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Gábrlík, Petr

Úkolem studenta bylo navrhnout a implementovat dálkové řízení a stabilizaci výšky letu quadrotoru vlastní výroby. Tématu stavby vlastního quadrotoru se student pod mým vedením věnoval již dříve během projektu do předmětu Základy robotiky, ale vzhledem k celkové komplexnosti práce a požadovaným znalostem zůstaly některé oblasti nevyřešeny. Bakalářská práce plynule navazuje na tento projekt. Práce na BP byla rozvržena logicky. Zpočátku se student věnoval návrhu filtrace a fúze dat, dále pak vlastní implementaci a návrhu regulátoru. Úsilí bohužel nebylo rozvrženo rovnoměrně, a tak spousta práce zůstala až na závěr letního semestru. Student ovšem nakonec předvedl vysoké pracovní nasazení a do jisté míry splnil všechny body zadání. Tomuto průběhu odpovídá i množství konzultací, které bylo poměrně nízké. Studentu Hamáčkovi vyhovuje spíše samostatná práce, výrobou testovacího přípravku dokonce překročil rozsah zadání BP. Student při realizace a řešení problémů nepochybně předvedl schopnosti pro získání bakalářského titulu. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B, 85 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Chromý, Adam

Zadání bakalářské práce patří spíše k náročnějším z hlediska odborného i časového. Text obsahuje velmi malé množství typografických a gramatických chyb, není však příliš srozumitelný. První část práce se věnuje matematickému popisu quadrotoru. Je zde odvozeno několik rovnic popisující fyzikální veličiny působící na stroj, chybí mi zde však odvození přenosové funkce, která je nutná pro následnou regulaci výšky. V druhé části se student zabývá návrhem a realizací dálkového řízení. Systém byl vhodně navržen včetně ošetření nouzového přistání v případě ztráty signálu, některé implementační detaily však nejsou z textu zcela zřejmé (např. co je použito jako zdroj času pro měření časového rozestupu PPM pulzů). Část, která je věnována snímačům je poměrně stručná a chybí zde hlubší rozbor výhod a nevýhod jednotlivých snímačů, včetně přesnějšího číselného vyjádření chyby měření, apod. Hlavní část práce pak rozebírá samotné řešení fúze a filtrace dat z jednotlivých snímačů, které je zpracováno na dobré úrovni. V poslední fázi je pak navržena regulační smyčka pro regulaci výšky. Konstanty regulátoru byly nastaveny víceméně metodou pokus-omyl, avšak alespoň s použitím ITAE kritéria optimality. I přes uvedené nedostatky předložená práce svědčí o bakalářských schopnostech studenta. Doporučuji ji tedy k obhajobě s hodnocením C – 75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 111011