HÁJEK, L. Řízení CNC frézky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Arm, Jakub

Student pracoval po celou dobu samostatně, přičemž zezačátku konzultoval vzniklé problémy. Většina práce studenta spočívá v mechanické konstrukci frézky, na kterou navrhoval řízení a elektrické komponenty. Volba pohonů proběhla na základě výpočtu z odhadnutých řezných sil a dynamice soustrojí. Na detailnější seznámení se s řídicím systémem LinuxCNC už studentovi nezbyl čas, což se odrazilo jeho nekompletním nastavením. Také rešerše a volba řídicího systému byla zatížena požadavkem na rychlé odzkoušené zprovoznění. Naproti tomu se student zaměřil na sestavení a vyzkoušení celého konceptu od návrhu dílu až po jeho vyfrézování. Práci hodnotím za C (78b).

Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Cílem bakalářské práce pana Hájka bylo realizovat řízení domácí hobby CNC frézky. Zadání práce hodnotím jako odpovídající požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Samotná práce je mimo Úvodu a Závěru členěna do 6 kapitol, kde v prvních čtyřech jsou uvedeny výsledky rešerše jednotlivých komponent používaných pro danou aplikaci a odůvodnění výběru komponent pro vlastní realizaci. Zde trochu postrádám úvodní obecný návrh celé koncepce, resp. základní myšlenku, od které by se následně odvíjel další postup. Rovněž zde není nijak oddělena teoretická část od popisu vlastní práce, což místy trochu ztěžuje orientaci a ohodnocení vlastního přínosu. I přesto však hodnotím tyto kapitoly poměrně kladně, zejména pak rozvahu nad dimenzováním pohonů podloženou výpočty. Zde jsem narazil na chybu v označení jednotky hmotnosti jako “Kg“ v tabulce 2.1 a nesourodému označení veličin v rovnicích 8 a 9. Zbylé dvě kapitoly pak popisují výsledné propojení a konfiguraci komponent a testování výsledného zařízení. Zde opět trochu postrádám alespoň základní blokové schéma výsledného zařízení a preciznější dokumentaci. Některé pasáže a kapitoly jsou popsány, dle mého názoru, až zbytečně podrobně na úkor jiných kapitol, které by si naopak zasloužily větší pozornost. Celkově však hodnotím zvolenou koncepci poměrně kladně, zejména vzhledem k tomu, že se jedná o komplexní problematiku vyžadující zvládnutí mechaniky, HW i SW a rovněž to, že student v rámci své BP dokázal celé zařízení i zrealizovat. Na druhou stranu zde však zcela postrádám jakoukoli rozvahu nad bezpečností takového stroje (mimo stop tlačítka) a vyhodnocení rizik spojených s jeho provozem, což by určitě u takového zařízení nemělo chybět. Rovněž by bylo vhodné uvést v závěrečném zhodnocení i ekonomickou stránku svého řešení. Z formálních nedostatků bych uvedl zejména absenci odkazů na obrázky a odkazů na literaturu v textu, používání 1. osoby množného čísla a občasnému výskytu nesprávné či nepřesné terminologie a některých jazykových obratů. I přesto však lze konstatovat, že student splnil všechny body zadání a práci tak doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 111032