SVORAD, A. Audio zesilovač ve třídě D pro laboratorní výuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Tomáš

Úkolem studenta Adama Svorada bylo vytvořit návrh blokového schématu a obvodové struktury audio zesilovače ve třídě D pro měření v laboratorní výuce předmětu BNFE. Cílem tedy bylo vytvořit komplexní měřící přípravek, který by měl vyhovovat požadavkům na laboratorní výuku. Úspěšný návrh měl být doložen funkčním a robustním laboratorním přípravkem, který měl být podroben experimentálnímu laboratornímu měření. Zadáním bylo dále požadováno předložení kompletní konstrukční dokumentace a podkladů pro laboratorní úlohu. Mohu konstatovat, že předložená bakalářská práce je po dohodě s vedoucím práce psána v angličtině, má 78 stran, včetně 12 stran technických příloh, a obsahuje velmi kvalitní a propracovaný návrh koncového stupně s integrovaným obvodem Texas Instruments TPA3122 ve funkci budiče, komplementárními výkonovými tranzistory IRF9Z34 a IRLZ34 a výstupním filtrem LC šestého řádu. Návrh je podpořen částečnou simulací tam, kde to dává smysl a byla možná. Realizovaný laboratorní přípravek nedosahuje špičkových audio parametrů, což vlastně zadání ani nepožadovalo, ale je naopak propracovanou učební pomůckou pro měření jevů spojených s generováním signálu PWM ve třídě D, vlivu řádu výstupního filtru LC, topologie zapojení koncového stupně apod. Po formální stránce je předložený projekt na velmi dobré úrovni. Závěrem shrnuji, že zadání projektu bylo ve všech bodech splněno. Student pracoval samostatně, kdy na pravidelných konzultacích prezentoval postupně dosažené výsledky. Oceňuji technický přístup studenta, prokázané technické znalosti, které dokázal úspěšně převést do úspěšné realizace přípravku a laboratorní úlohy. Navrhuji hodnocení A/96 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Petržela, Jiří

Předložená bakalářská práce je poměrně obsáhlá a napsána je velmi zdařilým způsobem, a to po věcné i formální stránce. Navíc je tato napsána srozumitelnou angličtinou a, pokud to mohu posoudit, bez závažných chyb (nalezeny byly pouze překlepy). Práce je přehledně rozdělena na kapitoly, které na sebe logicky navazují. První část práce obsahuje definice všech důležitých parametrů výkonových zesilovačů a jejich rozdělení do tříd. V dalším textu nalezneme podrobný výklad postupů studenta ve všech etapách návrhu jednotlivých částí zesilovače. V předposlední části práce (kapitola 7) je uvedeno experimentální ověření funkčnosti zesilovače a diskutován je návrh desky plošného spoje. Konečně, v kapitole 8 nalezneme správné řešení navržené laboratorní úlohy, tedy referenční měření jednotlivých bodů zadání tak, jak bude patrně prezentováno v rámci příslušné úlohy předmětu BNFE. Zde bych ocenil více detailů jak daný měřící přístroj zapojit tak, aby text kapitoly 8 mohl být přímo předložen studentům bakalářského studia. Rovněž po konstrukční stránce se jedná o zdařilou práci. Návrh každého bloku zesilovače je diskutován v písemné části práce. Student sice zvolil běžnou koncepci výkonového zesilovače s integrovaným obvodem TPA3122D2, avšak dosažené (změřené) parametry laboratorního přípravku jsou uspokojivé. Lze konstatovat, že bylo dosaženo i potřebné variability přípravku tak, jak bylo požadováno v zadání. Kladně hodnotím snahu studenta v oblasti návrhu výstupního filtru zesilovače, která vede k lepší názornosti vlivu řádu filtru na výstupní signál zesilovače. I přes těžkosti s oživováním zesilovače v konfiguraci BTL (viz kapitola 8.7) lze zadání bakalářské práce považovat za splněné v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 110411