HANÁČEK, J. Modifikace mikrostruktury hořčíkové slitiny Elektron 21 pomocí technologie elektronového paprsku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Čížek, Jan

Předkládaná diplomová práce studenta Bc. Josefa Hanáčka se zabývá tématem modifikace hořčíkové slitiny Elektron21 pomocí technologie elektronového paprsku, studie realizované ve spolupráci s University of Manchester. Student se do této studie velice aktivně zapojil; zde jako vedoucí práce musím učinit malou, ale důležitou poznámku - za celou dobu svého působení jakožto školitel bakalářských a diplomových prací jsem se nesetkal s tak neuvěřitelně proaktivním přístupem jako v tomto případě. Aktivita studenta zcela a významně přesáhla rozsah původně plánovaných prací a jen díky Josefovi je nyní možné publikovat ucelenou vědeckou studii v prestižním časopise. V rámci své práce student úspěšně obsáhl jak teorii, tak i praktické postupy spojené s realizací této práce, od pomoci při přetavování, přes samostatnou činnost v metalografické laboratoři včetně vyhodnocení, po depozici vrstev PEO v rámci svého krátkého pobytu v Manchesteru. Nemohu než konstatovat, že díky těmto krokům se práce dostala dále, než bylo v jejím rámci původně plánováno a Josefovi za toto patří můj velký dík. S ohledem na zmíněné skutečnosti lze konstatovat, že cíle práce byly beze zbytku splněny. S postupem sepisování závěrečné práce jako školitel nemám žádných vážnějších výhrad. Spolupráci s Josefem probíhala naprosto bez problémů a každý výsledek byl společně konzultován nejen se mnou, ale i s ostatními kolegy z ústavu či ze zahraničí. Na studenta jsem se po celou dobu mohl spolehnout, což se týká i vlastních modifikací práce. Přes malou dostupnost zdrojů na dané téma se nevyskytly žádné problémy ani při práci s literaturou a výsledky dostupných zdrojů byly pravidelně studovány i při sestavování diskuse. S výstupy Josefovy práce jsem velice spokojen a chtěl bych mu ještě jednou nabídnout pokračování vynikající spolupráce prostřednictvím Ph.D. studia. Práci studenta hodnotím celkovým stupněm A a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šiška, Filip

Student se v práci zabývá úpravou mikrostruktury slitiny Elektron 21 pomocí elektronového paprsku s následnou úpravou povrchu pomocí plazmatické elektrolytické oxidace. Hlavní náplní práce byla analýza zkoumaných materiálů pomocí mikroskopie (světelné, elektronové), měření mikrotvrdosti, drsnosti povrchu, chemického a fázového složení. Za velkou přednost považuji celkový objem prací provedených v rámci tohoto tématu. Nedostatek vidím hlavně v diskusi výsledků, která se většinou omezuje pouze na popis pozorovaných jevů bez dalšího vysvětlení jejich příčin. Po formální stránce práce splňuje veškeré náležitosti. Drobnou výtkou lze mít pouze k popisů obrázků a tabulek, kde chybí dvojtečka za číslem obrázku a popisek by měl být ukončen tečkou. Došlo také k přehození pořadí obrázků, kdy je Obr. 4.24 zmíněn v textu před obrázkem 4.23. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A/výborně. Na autora práce mám následující doplňující dotazy: 1) Čím si vysvětluje jev rostoucí velikosti zrna s rostoucí tloušťkou přetavené vrstvy. 2) Co způsobuje kolísání hodnot mikrotvrdosti (Obr. 4.17) a jak vysvětluje její pokles v přetavené vrstvě, která má menší velikost zrna.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 109146