MALEČKOVÁ, R. Studium možností zvýšení biokompatibility povrchů organických polovodičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vala, Martin

Předkládaná bakalářská práce studentky Romany Malečkové je zaměřena na velmi aktuální problematiku bioelektronických zařízení. Práce se snaží nalézt vhodnou metodu zvýšení biokompatibility organického polovodiče, který je v kontaktu s měřeným biologickým materiálem. Toto rozhraní mezi senzorem a analyzovanou buňkou představuje klíčovou část z hlediska jeho funkce. Teoretická část předkládá úvod do problematiky a vysvětluje základní principy bioelektronických zařízení, pro které je problematika biokompatibility relevantní. Dále obsahuje rešerši několika klíčových možností zvýšení biokompatibility organických polovodičů a konečně shrnuje principy použitých metod. Vybraná metoda zvýšení biokompatibility – nanesení biokompatibilizační vrstvy na organický polovodič – byla pak testována a optimalizována v experimentální části práce. Velmi si cením široké škály použitých metod, které byly použity na prokázání přítomnosti této biokompatibilizační vrstvy. Studentka Romana Malečková postupovala při experimentální práci i následném zpracování výsledků svědomitě a předkládanou práci vypracovala s přiměřeným počtem konzultací samostatně. Studentkou vyvinutá metodika úpravy povrchu organického polovodiče představuje důležitý posun v konstrukci bioelektronických zařízení a bude dále implantována do výzkumné agendy na FCH VUT v Brně a testována na biologickém materiálu. Domnívám se, že předkládaná práce splňuje všechny nároky kladené na bakalářskou práci, a doporučuji ji k obhajobě s celkovým hodnocením výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šafaříková, Eva

Připomínky: Studentka v práci nepřesně uvádí, že neexistují metody pro hodnocení biokomaptibility in vitro. Metody hodnocení jsou uvedeny v normách ISO a FDA (např. v rámci ISO 10993-5).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108199