KUŘE, V. Modul globální satelitní navigace pro plovoucí robot KAMBoat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopečný, Lukáš

Studentovy odborné znalosti jsou na průměrné úrovni, po počáteční konzultaci student problematiku samostatně nastudoval a dokázal získané znalosti rozvést a aplikovat na daný problém i když v poměrně jednoduché formě. Pravidelně chodil konzultovat dosažené výsledky a adaptoval připomínky. Samostatně zvládl i práci se zvoleným hardwarem. Ocenil bych více kreativní přístup k návrhu a validaci navigačního algoritmu.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Ligocki, Adam

Ing. Václav Kuře zpracoval bakalářskou práci na téma „Modul globální satelitní navigace pro plovoucí robot KAMBoat“. Práce je rozdělená na dvě části. V první se autor věnuje teoretickému rozboru. Druhá část práce rozvádí hardwarovou realizaci modulu, implementaci softwaru a experiment na kterém byla testovaná výsledná funkcionalita. Většina obsahu práce je věnována teoretickému rozboru. Ten je zpracován velmi dobře, popisuje nejprve mechanismy satelitního navigačního systému, dále zmiňuje matematiku, která je využívaná pro GNSS navigaci a na konci student popisuje volbu hardwaru pro realizaci navigačního modulu. Druhá část popisuje fyzickou realizaci modulu, návrh navigačního softwaru, a experiment, který testuje funkčnost celého konceptu. Z práce vyvozuji, že zvolené řešení navigačního modulu na platformě Arduino je prakticky celé postaveno na hotových modulech a schémata jsou převzatá z dostupných open source řešení. Stejně tak software je postaven na sadě již hotových knihoven a student v této části nemusel prokázat přílišnou vlastní invenci. Závěrečnou část práce, kde je popsán konečný experiment a jsou zhodnoceny vlastnosti zařízení hodnotím jako nejslabší část. Statistické zpracování dat je velmi obtížně pochopitelné, postrádám v něm hlubší význam, proč bylo provedeno a co je jeho výstupem. Bylo by také vhodné provést srovnání výsledků s jinou, přesnější referenční metodou. Student například provádí průměrování GNSS souřadnic a výstupu z kompasu na celé délce testovací trajektorie. Dále grafy 1,2 a 3 postrádají popis os a lze se jen obtížně domnívat, co vyjadřují. V závěru student stručně a srozumitelně hodnotí dosažené cíle a výsledky práce. V průběhu celé práce vhodně pracuje s literaturou. Student v rámci své práce splnil všechny body zadání. Obecně pak hodnotím obtížnost zadaného tématu jako středně obtížné. Po stránce formální je práce sepsána velmi dobře. Obsahuje minimum chyb, či překlepů. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm D, 65 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 111037