ROCHLA, J. Návrh podnikového finančního plánu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Karas, Michal

Cíl sestavení plánu a jeho hodnocení je chybně interpretováno (viz výše). Řada parametrů, na kterých je plán vystavěn není vysvětlena. V rámci obhajoby by bylo vhodné rozvést jakým způsobem bude docházet k plánovanému poklesu zadluženosti a pak jaký je teoretický účel sestavování finančního plánu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Diplomant v práci zmiňuje jako cíl sestavení daného plánu snížení zadluženosti podniku (str. 71 a 94), což je dezinterpretace. Plán není smysluplné sestavovat tak, aby jeho podoba odpovídala požadavkům. Analýza takového plánu pak nemá praktický přínos.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D V rámci finanční analýzy výkazu zisku a ztráty hodnotí horizontální analýzy užší počet položek než vertikální. Strategická analýza nehodnotí vnitřní prostředí podniku. Použité bankrotní modely jsou určeny pro podniky zpracovatelského průmyslu a pro podniky služeb jsou nevhodné. Prognózované doby obratu a podíly na tržbách jsou plánovány výhradně průměrem, bez korekce, bez jasné vazby ke strategické analýze, čímž postup působí schématicky. Struktura plánovaných výkazů naznačuje, že se jedná o formát výkazů 2016, čemuž však neodpovídá položka "krátkodobý finanční majetek", v rámci které jsou plánovány peněžní prostředky. Na druhou stranu plánované výkazy nemají závaznou strukturu. Dle metody doby obratu jsou plánovány krátkodobé závazky jako celek, kdy je uvedena, v rámci předpokladů plánu, doba obratu této položku. V plánu je pak položka rozčleněna na dílčí, avšak bez vysvětlení způsobu jakým byla stanovena.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Plán počítá s fixní dobou obratu krátkodobých závazků jako celku. Ačkoliv jsou tržby plánovány jako rostoucí, počítá se s poklesem dílčích položek krátkodobých závazků. Přičemž doba obratu těchto dílčích položek není uvedena, není ani uveden důvod proč by hodnoty měly klesat.
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Uspořádání finančního plánu je kombinací starého a nového formátu rozvahy a výsledovky, avšak pro interní účely podniku to není nutně na závadu.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Marcinčák, BA Petr

Práce splnila stanovené cíle, postup řešení byl adekvátní, analýza byla důkladná a obsáhlá. Výsledky byly interpretovány, s ohledem na dostupné informace, správně. Finanční plánování je u menších společností obtížné. Práce je zpracována logicky a přehledně. Bylo použito dostatečné množství informačních zdrojů a práce splňuje nároky i po odborné a formální stránce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Splnění stanovených cílů A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 111901