BURŠA, P. Termínové obchodování komodit z pozice retailového tradera [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Rejnuš, Oldřich

Globální cíl je rámcově vymezen, parciální cíle rovněž až na to, že měly být konkrétnější, že v obsahu měly být zařazeny na stejné úrovni, a že poslední parciální cíl by neměl být součástí závěrečného návrhu řešení. Metodologie je v pořádku. Teoretická část odpovídá obsahové náplni praktické části práce. Tu hodnotím jako zdařilou, všechny tři kapitoly na sebe vcelku logicky navazují. Pokud se týká využití COT indikátoru, považiji to za možné. Závěrečné investiční doporučení považuji za vyhovující, i když se jedná spíše o volbu vhodného způsobu obchodování. Dle mého názoru mělo být více propracovanější (i když je zřejmé, že s ním de facto souvisejí závěry předchozí kapitoly). Diplomová práce byla vypracována až příliš samostatně, a já ji považuji za přínosnou a využitelnou v investiční praxi. Proto ji také doporučuji ji k obhajobě. Kladně hodnotím praktické zkušenosti diplomanta a dobrou práci se zahraniční literaturou. Naopak vzhledem k některým chybám ve formulaci cílů není zcela v pořádku její struktura a nejeví se mi rovněž jako vhodné používat v textu první osobu množného čísla. Otázka: Dá se Vámi navrhované řešení použít u obchodování všech druhů komoditních futures?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hrabec, Vojtěch

Pozitivně hodnotím volbu aktuální a zajímavé problematiky, zaměřené na termínované obchodování komodit z pozice retailového tradera. Autor se v práci opírá také o své zkušenosti s obchodováním na finančních trzích, což hodnotím taktéž pozitivně. Na základě těchto hledisek se jedná o práci, jejíž téma není časté. Cíle práce byly splněny, uvítal bych ale jejich preciznější formulaci. To samé platí pro metodiku závěrečné práce. Některé části, například v literárním přehledu, považuji za nadbytečné. Jedná se například o část věnující se legislativní úpravě obchodování na burze v ČR (obchodování termínovaných produktů se odehrává zejména na trzích v USA). V práci bych uvítal větší pozornost na analýzy finančních trhů a obchodní strategie. Dále mi v práci chybí využití více odborné literatury, jak tuzemské, tak zahraniční. Aplikovaná COT analýza mohla být dle mého názoru propracovanější a srovnána s obdobnými dostupnými analýzami. Závěrečné investiční doporučení považuji za adekvátní cíli práce. Tuto diplomovou práci považuji za přínosnou a využitelnou v praxi. Z těchto důvodů hodnotím tuto práci jako zdařilou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji D
Splnění stanovených cílů C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 107968