ROLEČKOVÁ, M. Zefektivnění procesů výroby na základě analýzy materiálových toků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozehnalová, Jana

Diplomová práce je systematická s logickou návazností svých dílčích částí. Jednotlivé etapy DP byly splněny v dostatečném rozsahu, výstupy cíle práce pak byly zpracovány na velmi dobré úrovni v souladu se zadáním. V případě reálného zavádění do praxe bych se více zaměřila na ekonomickou stránku zvolené varianty řešení optimalizovaného procesu a také na oblast analýzy rizik. V DP zpracovatelka kombinovala pojmy v rámci kapitol (např. kap. 6.2.8 Simulace, v níž však hovoří i o vizualizaci, bez rozlišení těchto pojmů), dále nebyl více rozebrán užitý SW a poněkud neobratný popis jednotlivých příkazů. V práci je občas zřejmá poněkud nešťastná formulace určitých vět. Jinak je práce velmi slušným produktem studia vybraných zdrojů a sběru relevantních firemních dat a poznatků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Předložená práce si klade za cíl vylepšit stávající proces výroby výlisků plastových světlometů. Úvod do problematiky je formou seznámení s různými osvětlovacími systémy vozů a popisu nástrojů a způsobů pro zlepšení a zefektivnění výrobních procesů. Praktická část po představení firmy, kde se tato výroba odehrává, začíná poměrně obsáhlým popisem software FlexSim, který sice s prací souvisí, ale popis jednotlivých příkazů a bloků 3D modelu působí spíše jako výplň. V praktické části pak tyto pojmy nejsou uváděny a není předloženo nic, kde by si čtenář mohl dát tyto pojmy do souvislosti. Výsledkem praktické části jsou 2 varianty změny stávající výroby pro dosažení vyššího využití strojů a operátorů. Tyto dvě varianty jsou srovnány, přičemž druhá je patrně lepší i bez provedené multikriteriální analýzy (ta to potvrzuje). Výsledky této práce vzbuzují množství otázek (viz. doplňující otázka), formálně se dá práci vytknout používání ich-formy. Práci hodnotím jako dobrou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 109244