LUDVÍK, R. Použití metody RCM v údržbě strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hammer, Miloš

Předkládaná diplomová práce je zaměřena na použití metody RCM (Realibility Centered Maintenance ) v údržbě strojů. I když o této metodě bylo v zahraničí napsáno několik publikací a provedeno i několik praktických realizací, metoda není v ČR zatím využívána. I z tohoto důvodu je tato diplomová práce přínosem. Vzhledem ke zvláštnostem metody RCM a její specifické metodice, bylo jako příklad praktické realizace zvoleno energetické zařízení pracující v ČR, ke kterému se diplomantovi podařilo získat větší množství informací. Student postupoval podle zadání, jednotlivé body zadání splnil. Nejprve popsal teoreticky údržbu, vibrodiagnostiku a elektrodiagnostiku. Potom provedl obecný popis metody RCM, zde využil především existující přeloženou normu ČSN EN 60300-3-11 Management spolehlivosti - Část 3-11: Pokyn k použití - Údržba zaměřená na bezporuchovost. Potom již prakticky realizoval metodu RCM na turbosoustrojí tepelné elektrárny, výsledky vyhodnotil a provedl diskuzi. Práce je přehledná a má logickou strukturu. Student se snažil postupovat podle výše uvedené normy a využíval k tomu i data z diagnostik a poruch, které měl k dispozici. Výsledkem bylo zvolení alespoň základních úkolů údržby dle stromu logického rozhodování. Pan Ludvík volil aktuální literární prameny, které analyzoval a vhodným způsobem je potom využil k formulování závěrů. Zde student ukázal schopnost zpracovat získané podklady. Závěry práce jsou srozumitelné a přiměřené. Závěry vychází ze současné situace ve firmě, kde byla diplomová práce řešena. Diplomová práce je po formální stránce na odpovídající úrovni, totéž lze konstatovat o stylistické úrovni práce. Na závěr je nutné konstatovat, že celou diplomovou práci považuji za přínosnou v oblasti problematiky moderní údržby a především v závěrech a doporučeních. Menší nedostatky lze spatřovat v uvedení některých nepřesných skutečností o údržbě v teoretické části a dále v možnosti podrobnějšího a přesnějšího rozpracování části praktické. Z výše uvedených důvodů hodnotím diplomovou práci známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Řezníčková, Hana

Pan Ludvík zpracoval diplomovou práci na téma „Použití metody RCM v údržbě strojů“. V teoretické části se student soustředil na údržbu, jednotlivé typy údržby. V následujících kapitolách se zaměřil na metody technické diagnostiky, konkrétně na vibrodiagnostiku a elektrodiagnostiku. V páté kapitole rozebral podstatu a proces metody RCM. V praktické části student aplikoval metodu RCM na příkladu z technické praxe, konkrétně na turbosoustrojí vybrané elektrárny. Diplomová práce je přehledná a má logickou strukturu. Jednotlivé kapitoly práce na sebe vhodně navazují. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na požadované úrovni s minimem gramatických nebo formulačních chyb. Za výjimku lze proto označit nízkou kvalitu některých obrázků. V práci student ovšem uvedl chybné rozdělení typů údržby (obr. 4), další typy údržby v práci chybí. Dále v práci nejsou vysvětleny některé pojmy, např. JIT, autonomní údržba apod. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě. Na základě dílčích hodnocení a výše uvedeného ji hodnotím známkou: velmi dobře/ B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109248