BELÁK, K. Určení NVH parametrů skříně převodovky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Řehák, Kamil

Diplomová práce pana Beláka se zabývá určením NVH parametrů skříně převodovky. Student ke zpracování zpočátku využíval převodovou skříň kompaktních rozměrů, jež sloužila především k tvorbě metody pro určení NVH parametrů a následně ji aplikoval na vysoko zátěžovou převodovku. Řešení bylo provedeno pomocí výpočtového modelování a dosažené výsledky byly porovnány s technickým experimentem, a to pro modální a harmonickou analýzu. Student v rámci řešení musel vyřešit řadu dílčích problémů. Závěrem práce student aplikoval nabyté poznatky na návrh optimalizace skříně převodovky s uspokojivými výsledky. Ke zpracování diplomové práce přistupoval svědomitě. Práce je napsána ve slovenském jazyce, a proto z mé strany není hodnocena gramatika. Z hlediska grafické stránky je práce zpracována na vysoké úrovni, což se odráží i na přehlednosti celé práce. Student při zpracování závěrečné práce prokázal schopnost využít vědomosti nabyté během celého studia. Práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Prokop, Aleš

Předložená diplomová práce se zabývá určením NVH parametrů skříně převodovky. V úvodní části práce je přehledně zpracována teorie potřebná k řešení daného problému. Dále se student zabývá modální a harmonickou analýzou, a to jak numerickým, tak i experimentálním přístupem. Student řeší modální analýzu nejprve na experimentální převodovce a následně ji aplikuje na vysoko zátěžovou převodovku, která je z hlediska výpočtového řešení časově náročnější. Dosažené výsledky numerické simulace jsou porovnávány s výstupy technického experimentu. Z hlediska následné harmonické analýzy se již student zabýval výhradně vysoko zátěžovou průmyslovou převodovkou, kterou opět řešil výpočtovým i experimentálním přístupem. Závěrem práce se student věnoval konstrukční úpravě převodové skříně za účelem snížení vibrací povrchu při buzení dvěma vlastními frekvencemi. Práce celkově působí uceleným dojmem a je zpracována na vysoké grafické úrovni. Student při zpracování závěrečné práce prokázal schopnost využít vědomosti nabyté během celého studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109333