RIMKO, M. Studium vlastností tenkých kovových spojů korundové keramiky a korozivzdorné oceli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Práce Marcela Rimka se zabývá materiály pájek pro spojování keramických materiálů. V tomto směru je zpracována teoretická část stručně popisující vznik pájeného spoje a materiály používané jako pájky. Experimentální část práce měla za cíl zpracovat tři sady různých spojů. Vinou nefunkčnosti ochranné atmosféry byla většina vzorků nepoužitelná a experimentální část tak obsahuje pouze jedne spoj, na kterém bylo možné provést analýzu. Je použito základní metalografické techniky a pozorované struktury jsou popsány. Práci vypracoval pan Rimko samostatně včetně přípravy vzorků a jejich výbrusů. Ačkoliv experimentální část je opotí původnímu záměru omezenější z důvodu nefunkčních vzorků, považuji rozsah práce za dostatečný aby ji bylo možné obhájit jako bakalářskou vysokoškolskou kvalifikační práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Válka, Libor

Oponovaná bakalářská práce je orientována na problematiku vlastností tenkých kovových spojů korundové keramiky a korozivzdorné oceli, konkrétně spojů vytvořených reaktivními pájkami s malým obsahem aktivních prvků. Práce je rozdělena na část rešeršní a část praktickou, experimentální. V rešeršní části práce se autor věnuje stručnému popisu materiálů, používaných při měkkém a tvrdém pájení a základním faktorům, ovlivňujících proces pájení a výsledné vlastnosti pájených spojů. Druhá, praktická část práce je věnována popisu provedených experimentů a hodnocení dosažených výsledků. Náplní a cílem experimentů bylo, ve shodě s cíli bakalářské práce, po jejich vytvoření prostudovat mikrostruktury pájených kovokeramických spojů, resp. spojů kov-kov vytvořených pomocí tří různých pájek (slitin). Náplní experimentální části práce měl být rovněž pokus o hodnocení pevnosti vytvořených spojů, tento bod však v práci není obsažen. Grafická úprava práce, stejně jako její logické členění je na dobré úrovni. To už ovšem nelze říci o její stylistické a formální úrovni, ani o její faktické náplni (vzhledem k zaměření práce mi připadá jako zcela nedostatečný rozsah rešerše na téma aktivních pájek). Práce obsahuje velké množství překlepů, gramatických a formálních chyb. Velmi často chybí slova ve větách a mezery mezi slovy (anglický abstrakt je s troškou nadsázky tvořen prakticky jedním slovem, mezera dokonce chybí ve jménu autora, uvedeného v záhlaví každé stránky), velmi často se vyskytuje nesourodé použití minulého a přítomného času v jediné větě, objevují se nelogická větná spojení místo použití souvětí apod. Mnoho textových pasáží je napsáno naprosto nesrozumitelně, věty na sebe nenavazují a mnohdy si autor vzájemně protiřečí v rámci jednoho odstavce. Často jsou používána nezvyklá slovní spojení, což pravděpodobně plyne z nedokonalého překladu nebo nepochopení cizojazyčného originálu (Kap. 1: „… spájkovaných spojív s tesne kontrolovanými …“; Kap. 2.1.1: „… elektronické obalové aplikácie …“; Kap. 2.2.2 „… pevného roztoku …“; Kap. 2.2.4: „… pevné zmršťovanie …“ a mnoho dalších). Seznam použité literatury je velmi stručný (11 citací), přičemž přibližně polovina citací je uvedena jen jako zdroj převzatých obrázků a tabulek. Navíc i tento seznam obsahuje závažné chyby (slova bez mezer, nesourodý zápis citací z formálního hlediska). Mezi další nedostatky patří např. to, že v bibliografické citaci vlastní práce chybí počet stran, práce neobsahuje seznam obrázků a tabulek, příp. v práci použitých zkratek apod. Výčet není zdaleka úplný, práce obsahuje mnoho dalších, více či méně závažných, chyb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 105811