TOMŠEJ, R. Dynamické vlastnosti teploměrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Himr, Daniel

Práce je zaměřena na způsoby měření teploty. Nejprve jsou uvedeny a vysvětleny základní pojmy spjaté s teplotou a teploměry. Následuje popis jednotlivých druhů teploměrů a teplotních indikátorů. Vše je završeno experimentem, který sloužil ke zjištění reakce dvou vybraných teplotních čidel na skokovou změnu teploty s vlivem prostředí. Pozornost byla věnována zejména rychlosti odezvy. Student pracoval samostatně s přiměřeným využitím konzultací. Rešeršní část zpracoval přehledně a bez zabíhání do zbytečných podrobností vysvětlil jednotlivé principy stanovení teploty. Uvedl i některé výrobce teplotních čidel.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Závorka, Dalibor

Autor této práce se zaměřuje na zjištění odezvy teploměru a využití této znalosti k rychlejšímu zjištění výsledné teploty, než v době odezvy teploměru. To může být výhodné, jelikož doba odezvy může být v některých případech i několik desítek vteřin. Práce je tedy rozdělena na část rešeršní, kde se zabývá shrnutím základních pojmů z oblasti měření teploty a také jednotlivých typů teploměrů a jejich principů fungování. Experimentální část je zaměřena na získání odezvy dvou vybraných, principiálně odlišných teploměrů. Na základě této odezvy se pak snaží nalézt nejvhodnější metodu pro získání měřené teploty v kratším čase. Práce je psaná čtivým způsobem bez výraznějších gramatických chyb, nebo překlepů. Kapitoly jsou logicky členěné a jsou doplněny vhodnými obrázky v dobré kvalitě. Jediná výtka směřuje k cílům práce, dle kterých má být navržen postup stanovení teploty v kratším čase, než je odezva přístroje. V poslední kapitole jsou však pouze časové konstanty bez nějakého dalšího náznaku provedení výpočtu výsledné teploty. Celkově je však práce na velmi vysoké úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108975