HECZKO, M. Magnetické slitiny s tvarovou pamětí - ab initio přístup [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zelený, Martin

Cílem zadané bakalářské práce bylo teoretické studium slitiny s tvarovou pamětí Ni2MnGa s pomocí ab initio výpočtů. Konkrétně byl studován vliv nestechiometrického složení na průběh martensitické transformace. Hlavním cílem práce bylo ověřit, jak různá uspořádání atomů Mn v podmřížce Ga ovlivní stabilitu martensitické fáze. Teoretická část je věnována obecnému popisu jevu (magnetické) tvarové paměti a jednotlivým fázím studované slitiny Ni-Mn-Ga. Stručně ale více než dostatečně jsou popsány i použité výpočetní metody. Praktická část popisuje vliv složení na průběh totální energie podél tetragonální deformační dráhy mezi austenitem a nemodulovaným martenzitem. Pro vybraná složení byly spočtené i elastické konstanty. Práce obsahuje i diskuzi získaných výsledků a jejich fyzikální vysvětlení. Výsledky se velice dobře shodují s dostupnými experimentálními daty v literatuře. Text bakalářské práce přehledně a srozumitelně popisuje uvedenou tématiku. Místy by mu však neuškodila poněkud jednoduší forma. Student pracoval v průběhu řešení zadaných úkolu samostatně, projevoval vlastní iniciativu a přistoupil velice aktivně jak k rešeršní, tak i k praktické části své práce. Závěrem konstatuji, že vypracovaná práce splňuje všechny požadavky jak z hlediska rozsahu a kvality dosažených výsledků, tak i z hlediska způsobu jejich zpracováni a prezentace. Je zde velký potenciál pro další využití dosažených výsledků o čemž svědčí i to, že již byly nebo budou součástí presentací na zahraničních vědeckých konferencích. Z těchto důvodů doporučuji práci přijmout k obhajobě a hodnotit ji známkou ,,A" (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šesták, Petr

Předkládaná bakalářská práce se zabývá studiem magnetických a strukturních vlastností slitiny Ni2MgGa. Dosažené výsledky byly získány pomocí atomistických simulací založených na ab initio metodách. Práce byla konkrétně zaměřena na změny strukturních a mechanických vlastností způsobné zvýšením koncentrace atomů manganu jenž nahrazovaly ve struktuře atomy galia. Práci celkově hodnotím velice kladně a lze konstatovat, že vytyčené cíle byly splněny. Samotný text je pak napsán čtivě, srozumitelně a jednotlivá témata jsou v kapitolách logicky uspořádána. K práci mám jen několik drobných připomínek. Obr. 2.1 a 2.3 obsahují strojově vložený text vložený programem Word. Tento text do práce nepatří. Kapitola 5.3 místo Ni2MgGa je v textu uvedeno Ni2MgGa str. 29, 33 a 34 překlep ve slově bariéra. Kap. 5.1 druhý odstavec, druhá věta. “Je dokázáno, že ve slitinách……”. Zde chybí patřičná citace dokazující toto tvrzení. Obr. 5.4 měl být zvětšen tak aby bylo možno jednotlivé křivky od sebe lépe odlišit. Ke studentovi mám následující dotazy. Vztahy 2.2 a 4.2 mají odlišný zápis. Může student vysvětlit pojem Voigtův zápis? 2. V Kap. 4.1 str. 21 se student zmiňuje o teplotě systému. Prosím, zda by student vysvětlil pojem teplota, resp. co teplota přesně znamená. 3. Poslední věta v závěru o výskytu všech tří kombinací uspořádání se mi zdá spekulativní. Máte pro dané tvrzení nějaké důkazy? 4. V práci chybí detailnější popis výpočtu el. konstant. Mohl by student upřesnit postup jak byly spočteny? Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením B. S pozdravem, Ing. Petr Šesták, Ph.D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108756