KUNA, K. Návrh synchronního stroje s vnořenými magnety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Bárta, Jan

Kristián Kuna přistupoval k bakalářské práci zodpovědně, pracoval celou dobu pilně a využíval konzultací. Autor pro pochopení tématu samostatně využil zejména aktuální cizojazyčné literární zdroje. Autorem byly zvoleny vhodné metody vypracování zadání práce, kdy zpracoval v MATLAB skript pro návrh synchronního stroje s vnořenými magnety a parametry navrženého stroje následně ověřil v ANSYS RMxprt a ANSYS Maxwell. Cíle práce byly bezezbytku splněny. Práci hodnotím stupněm A/výborně a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mach, Martin

Předložená bakalářská práce má rozsah 50 stran včetně čtyř stran příloh a je rozdělena do šesti kapitol včetně úvodu a závěru. Neformálně lze práci rozdělit do dvou částí – teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá popisem synchronních strojů s permanentními magnety. V praktické části je pak proveden návrh synchronního motoru s vnořenými permanentními magnety. V práci jsou většinou použity desetinné tečky, někde jsou však použité desetinné čárky. Popisky všech tabulek jsou pod tabulkou. Text na str. 23 se odkazuje na vztah (4.8), který ale nikde v práci není. Na str. 27 jsou v tabulce uvedeny “fázové dvojice“, autor tím zřejmě myslel pólové dvojice. Mezi analytickým výpočtem a výpočtem jsou nemalé rozdíly. Původně navržený stroj by měl moment 6,36 Nm, přičemž požadováno bylo 9,5 Nm. Toto pak bylo doladěno pomocí úprav modelu v RMxprtu, nikde však není podrobněji rozebráno, co bylo příčinou nesprávného analytického návrhu. Na obrázku 5.13 by měly být žlutou barvou vyznačeny ztráty ve vinutí statoru. Žlutá barva se ale v tomto obrázku nevyskytuje. Práce splnila všechny body zadání a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 108927