POPELOVÁ, L. Metody post-kvantové kryptografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Malina, Lukáš

Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vhodnosti postkvantové kryptografie na omezených zařízeních. Zadání práce bylo splněno. V teoretické části předložená práce pečlivě představuje vybrané postkvantové systémy a v praktické části jsou tyto systémy zhodnoceny. Dále jsou předloženy výsledky měření postkvantových kryptografických schémat na zvoleném omezeném zařízení. Studentka aktivně pracovala na tématu a pravidelně využívala konzultace. V práci se vyskytuje pouze minimum překlepů a drobných gramatických chyb. Práce s literaturou je velmi dobrá, kdy je vhodně využito 26 zdrojů, které jsou z velké části aktuální. Práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením 96 bodů / A.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Dzurenda, Petr

Cílem práce byla analýza současných post-kvantových (PQ) schémat pro sjednání kryptografických klíčů a srovnání jejich výpočetních a paměťových nároků na omezených zařízeních. Zadání BP práce považuji za splněné. V teoretické části jsou definovány základní přístupy pro tvorbu PQ schémat a blíže popsány vybrané implementace pro sjednání klíčů. Popis těchto protokolů je však poněkud obecný. Místy se objevují nepřesná vyjádření či definice. U popisu PQ schémat postrádám reference na použitou literaturu. V praktické části je provedeno výkonnostní srovnání vybraných PQ schémat na PC a Raspberry Pi. Kapitoly 2.9 a 3 jsou ekvivalentní a dosažené a vyhodnocené výsledky jsou ekvivalentní. Tabulky 3.9 a 3.10 jsou redundantní, jelikož nezávisí od použité platformy a obsahují tedy hodnoty stejné jako v tabulce 2.3. Srovnání výkonnostních vlastností PQ protokolů nebylo provedeno pro stejné úrovně bezpečnosti. Tabulky s naměřenými časy 2.2, 2.5, 3.5 a 3.11 jsou redundantní, jelikož práce obsahuje stejné měření za pomoci počtu procesorových cyklů. Po formální stránce je práce na dobré úrovni s drobnými překlepy apod. Nejsou vždy definovány významy zkratek při prvním výskytu, tabulky 2.4., 3.7. a 3.8 jsou špatně formátovány, obrázky 3.3. a 3.4 nejsou umístěny v příslušných kapitolách.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 110192