HRUBÝ, O. Nízkofrekvenční elektronkový zesilovač [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Musil, Tomáš

Bakalářská práce se zabývá problematikou užití elektronkových součástek, teorií gramofonové techniky a dále obvodovým návrhem a realizací elektronkového zesilovače. Téma BP si student zvolil sám a je třeba zdůraznit, že se jedná o nelehké a finančně velmi náročné zadání. Student pravidelně konzultoval dílčí části své práce, čímž dokazoval svou připravenost a aktivní přístup. Ačkoliv je v práci několik drobných formálních nedostatků a kompletace zesilovače se neobešla bez problémů, navrhuji hodnocení stupněm: A, 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Šandera, Josef

Diplomant měl za úkol kromě teoretického rozboru navrhnout a realizovat elektronkový zesilovač včetně korekčního zesilovače pro magnetodynamickou přenosku. Na funkčním prototypu měl realizovat měření. V teoretické části se diplomant věnuje popisu funkce elektronky, provední a typům a popisu zapojení elektronkových zesilovačů a funkce gramofonové přenosky. V rámci větší přehlednosti by v části věnující se gramofonovému záznamu neškodilo uvést více obrázků. V práci je uveden podrobný návrh jednotlivých částí zapojení včetně korekčního předzesilovače. Většina navržených částí zapojení je doplněna počítačovými simulacemi. Praktická část obsahuje podrobný popis realizace prototypu doplněný o praktická měření s podrobným komentářem a vyhodnocením. Byla zhotovena stereo verze, z důvodů chybně zhotoveného žhavícího transformátoru byl měřen pouze jeden kanál. Práce je pečlivě zpracovaná bez technických chyb. jednotlivé kapitoly na sebe navazují. Snad je třeba vytknout pár pravopisných chyb (str.45 a 51). V práci je uveden celkem vyčerpávající komentář k problémům, které se vyskytly během realizace. Diplomant provedním práce vykázal dobré inženýrské schopnosti. Je třeba ocenit, že si vybral konstrukčně velice obtížné a finančně náročné téma. Vzhledem k uvedeným okolnostem navrhuji hodnocení - v ý b o r n ě - s výše uvedeným počtem bodů. V Brně dne 4. 6. 2018 Doc. Ing. Josef Šandera Ph.D.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 111757