MATISKO, M. Neuronové sítě pro detekci anomálií v síťové komunikaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Petr

Bakalářská práce se zabývá detekcí síťových útoků pomocí neuronových sítí s filtrací nežádoucí komunikace pomocí nástroje iptables. Student při vypracování práce pracoval aktivně a pravidelně konzultoval dosažené výsledky. Všechny body zadání bakalářské práce považuji za splněné. Práce je celkově na velmi dobré formální a odborné úrovni s minimálním počtem chyb. Z pohledu literatury pak student využil přes 30 citačních pramenů, což lze považovat v bakalářské práci za dostatečné množství. Na základě výše uvedeného navrhuji hodnocení A/98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Martinásek, Zdeněk

Hlavním cílem bakalářské práce bylo navrhnout IPS, která k detekci anomálií využívá neuronovou síť. Práce je cílena na anomálie způsobené útoky, které jsou cíleny na odepření služeb (DDoS). Práce je velice dobře členěna a problematika je řešena se znalostí věci, jak formální tak odborná úroveň práce je na výborné úrovni. V praktické části velice oceňuji odborný přístup k řešení problémů, příkladem je výběr vhodných parametrů neuronové sítě z vědeckých článků a následné doplnění. Z textu práce nejsou úplně jasné následující věci, proč byla zvolena úspěšnost prvního řádu k porovnání efektivity NN (vztah 3.1), vliv počtu neuronů ve skryté vrstvě není nijak markantní, původ dat na testování v kapitole 3.2.1. Hlavní přínos práce je popsán v kapitole 4 a 5, kdy je zvolená NN použita v experimentálním pracovišti k detekcí DDoS útoků a následně nástroj Iptables k jejich eliminaci (princip IPS). Navržené a implementované řešení v jazyce Python je funkční a bylo dostatečně otestováno. Všechny stanovené cíle práce byly splněny a navrhuji práci k obhajobě s celkovým hodnocením A/96 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 110194