SEMELA, R. Doporučování hudebního obsahu založené na technikách získávání hudební informace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kiska, Tomáš

René Semela vytvořil bakalářskou práci zaměřenou na doporučování hudebního obsahu za pomoci metod Music information retrieval (MIR). Cíle diplomové práce byly splněny, a to nad rámec zadání. Student správně nastudoval a aplikoval samotnou problematiku MIR a vytvořil tak komplexní systém na doporučování hudby, který nejen že doporučuje na základě hodnot parametrů uložených v MySQL databázi na serveru, ale také využívá tzv. uživatelský vkus, který se při každém dalším poslechu upřesňuje. Dále byl systém otestován na skupině dvaceti uživatelů a dosáhl dobrých výsledků. Student v průběhu semestru pravidelně konzultoval své výsledky a dokonce nabízel své vlastní řešení problémů, které se v práci vyskytly. Z gramatického a stylistického pohledu se jedná o velice kvalitní práci, které není téměř co vytknout. To samé platí o rozsahu, který by byl vhodný i v případě práce diplomové. Díky zmíněným faktům musím práci hodnotit velice kladně a to známkou 100 A.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Schimmel, Jiří

Student v bakalářské práci navrhnul a implementoval obsahově založený systém doporučování hudebního obsahu, kde pro parametrizaci hudebních nahrávek využil nástroje Sonic Annotator a MIRtoolbox a aplikaci realizoval v prostředí Matlab. Práce svým rozsahem překračuje standardní bakalářskou práci. Vzhledem ke značné výpočetní náročnosti a s tím souvisejícímu potřebnému času nebylo možné aplikaci vyzkoušet zevrubněji, ale na základě zběžnějšího testování lze rámcově potvrdit úspěšnost systému doporučovaní deklarovanou v kapitole 6. Po formální stránce je práce na výborné úrovni. Vzhledem k tomu, že jádro práce spočívalo v návrhu a implementaci systému doporučování hudebního obsahu, nikoliv parametrů pro klasifikaci nahrávek, lze považovat rozsah kapitoly 3 za přiměřený. Nesouhlasím pouze se zařazením délky trvání notových událostí a počtu průchodů nulou mezi parametry popisující barvu zvuku. Předpokládám ale, že toto zařazení bylo převzato z citované literatury.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 110154