VALČÍK, M. Hnací mechanismus Stirlingova motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaplan, Zdeněk

Diplomant pracoval na své diplomové práci velmi samostatně a houževnatě. Konzultací využíval zřídka, zpočátku pro vyjasnění úkolů, později až téměř před odevzdáním hotové práce. Zpracování tématu měl komplikované i tím, že v průběhu řešení diplomové práce změnil její téma a vedoucího. Pro tuto druhou fázi řešení své diplomové práce si pak vybral neobvyklé a velmi obtížné téma, kterému se studenti vyhýbají ve standardní době volby. Uvedené skutečnosti, zejména nedostatek času a vlastních zkušeností v neznámé oblasti, poměrně negativně ovlivnily výsledek jeho práce. Přesto lze konstatovat, že úkoly stanovené zadáním diplomant v zásadě splnil a nepochybně prokázal, že je schopen samostatně řešit náročné inženýrské problémy. Jeho práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Kloss, Ondřej

Cílem diplomové práce pana Bc. Martina Valčíka byl konstrukční návrh hnacího mechanismu Stirlingova motoru o vrtání cca 50 mm. Práce měla být zaměřena zejména na návrh mechanismu, výkres sestavy, pevnostní kontrolu a výrobní výkresy vybraných dílů a kritické zhodnocení dosažených výsledků. Diplomant v úvodních kapitolách zbytečně obsáhle popsal pracovní cyklus Stirlingova motoru (StM), jednotlivé modifikace StM, nízkoteplotní StM, využití StM, výhody, resp. nevýhody StM a velmi podrobně ideální cyklus StM. Dále si vybral modifikaci StM, hnací mechanismus a zvolil potřebné základní rozměry. Je třeba zdůraznit, že si vybral nejnáročnější možnou situaci: -modifikaci s rombickým mechanismem. Navrhl jednotlivé části mechanismu, určil síly v něm působící a provedl pevnostní kontrolu vybraných dílů. Při studiu snažení diplomanta se nelze ubránit dojmu velké chaotičnosti jeho postupů. Odborné hodnotě práce neprospívají ani obsáhlé úvodní kapitoly, které s řešením úkolů prakticky nesouvisejí. Přes uvedené lze konstatovat, že diplomant zadané úkoly své DP vcelku splnil, i když s četnými nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 109100