VAŘEČKA, M. Stanovení krevního tlaku pomocí chytrého telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Diplomová práce Bc. Martina Vařečky je velmi prakticky zaměřena na moderní problematiku stanovení krevního tlaku pomocí chytrého telefonu. V teoretické části student popisuje krevní tlak z hlediska fyziologie a zabývá se také konvenčními způsoby měření. Dále student uvádí nezbytná fakta o operačním systému Android, pro který následně vytváří aplikaci. K měření TK pomocí chytrého telefonu student využívá dvou senzorů chytrého telefonu – mikrofonu, kterým snímá srdeční ozvy, a kamery, pomocí které získá fotopletysmografickou křivku. Na základě doby přenosu pulsu (PTT) je pak schopen spočítat systolický i diastolický krevní tlak. V práci jsou rovněž dobře popsány požadavky na chytrý telefon vhodný pro toto snímání. Cennou částí práce je tvorba samotné aplikace pro Android, jejímž cílem je poskytnout zpětnou vazbu o kvalitě snímaných dat uživateli. Tím se zvyšuje pravděpodobnost nasnímání kvalitních dat vhodných pro stanovení TK. Aplikace je plně funkční. Velké úsilí student věnoval složité problematice synchronizace obou signálů. V rámci práce jsou diskutována úskalí a technické limity pro stanovení TK pomocí chytrého telefonu. Metoda byla testována na 15 záznamech od 4 uživatelů. Výsledky měření jsou statisticky zpracovány a ukazují, že měření systolického TK pomocí chytrého telefonu je dostatečně přesné v porovnání s referencí, na rozdíl od měření diastolického TK. Práce je z obsahového i formální hlediska na vysoké úrovni, je psána čtivě a srozumitelně a dobrý dojem nekazí ani několik drobných překlepů. Student pracoval samostatně a k práci přistupoval zodpovědně. Dokázal si poradit s mnoha problémy, které se zejména během vývoje aplikace objevily. Cíle práce jsou splněny.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Vítek, Martin

Student nastudoval a v práci řádně popsal možnosti měření krevního tlaku pomocí chytrého telefonu. Následně realizoval vlastní algoritmus spočívající v kombinování dat získaný ze dvou různých senzorů: fotoaparátu a mikrofonu. V rámci práce nasnímal velké množství záznamů a potvrdil možnost měření krevního tlaku mobilním telefonem. Výsledky jsou řádně diskutovány a statisticky zpracovány. Zadání diplomové práce je tak bezezbytku splněno. Po formální stránce je práce na vysoké úrovni. Od úvodu po závěr má práce solidních 62 stran z čehož 38 stran je věnováno praktické části. Práce je psána velmi pečlivě a obsahuje jen minimum překlepů. Kvalita obrázků je dostatečná a seznam použité literatury obsahuje celkem 56 zdrojů. Po odborné stránce je práce také na vynikající úrovni. Vlastní aplikace pro Android je uživatelsky velmi zdařilá. Student se s touto složitou problematikou skvěle vypořádal a vyřešil celou řadu dílčích problémů. Výhody, nedostatky a omezení realizované metody podrobně rozebral a s vyvozenými závěry souhlasím. Práci považuji za vynikající a hodnotím ji stupněm výborně/A.

Navrhovaná známka
A
Body
98

eVSKP id 110550