ČUMA, Z. Porovnání technologií 3D tisku a následná výroba součásti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš, Aleš

Bakalářská práce je zaměřena na výrobu reálné funkční součásti – sacího hrdla na motocykl ČZ 125C. V první kapitole je rozebrána podstata, historie a přehled jednotlivých metod 3D tisku, které byly následně použity pro výrobu modelů. Dále je v práci rozebrán popis a funkce součásti a její konstrukce v programu Autodesk Inventor. Dále je v práci uvedena výroba součásti pomocí čtyř metod 3D tisku a následné porovnání vytištěných modelů. Autor bakalářské práce se opírá o 36 elektronických a tištěných zdrojů. Práce je na dobré technické úrovni, její cíle byly splněny, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na velmi dobré úrovni. Jedná se o práci řešící návrh, rozbor a problematiku výroby prototypového modelu sacího hrdla, který je součástí motocyklu ČZ 125 C. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku a rozbor aditivní technologie Rapid Prototyping (základní pojmy) a nejvíce aplikované aditivní metody. Praktická část se zabývá konstrukcí prototypového modelu sacího hrdla v parametrickém CAD programu Autodesk Inventor a následnou výrobou pomocí čtyř zvolených aditivních metod. Součástí praktické části je rovněž porovnání vytisknutých modelů z hlediska rozměrové přesnosti, drsnosti povrchu a jejich hmotnosti. Práce je ukončena i porovnáním jednotlivých aditivních metod z hlediska časové náročnosti a ceny za 3D tisk. Je zřejmé, že student věnoval zpracování bakalářské práce potřebnou pozornost. Po grafické stránce je práce rovněž zpracována na velmi dobré úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal z literárních, převážně však z elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují formální náležitosti a drobné překlepy. Při řešení bakalářské práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků a tabulek. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že student zadání splnil, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 105651