ZACHOVÁ, Z. Nástroje řízení kvality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Radovan

Zadání bakalářské práce bylo v celém rozsahu splněno a výsledné dílo představuje vcelku zdařile provedené pojednání vztahující se k otázkám plánování a zejména řízení či vyhodnocování kvality. Při detailním a pečlivém čtení práce lze ovšem narazit na terminologické nepřesnosti a popis, nad kterým pečlivý recenzent pokrčí rameny. Je například vadou na kráse, když první kapitola začíná obrázkem „Časová osa znázorňující přístup k řízení kvality ve 20. století“, kdy některé události nejsou z časového pohledu zařazeny do období, kam je většina literatury zařazuje a kam skutečně spadají. Toto možná reflektuje poněkud povrchní práci s literaturou, kdy byly upřednostněny zejména studentce dostupné zdroje. Doporučení pro hlubší studium odborné literatury nebyla vyslyšena. Studentka byla maximálně samostatná, což bylo v některých ohledech na škodu. Finální verzi práce jsem jako vedoucí neměl možnost před odevzdáním projít a připomínkovat, čímž bohužel v textu zůstaly nepřesné výrazy nebo nevhodně zvolené české ekvivalenty, např. „frequency“ ve významu četnosti u histogramu (s. 20) je přeložena jako frekvence, hovoří se o „Gaussově křivce příslušného normálního rozdělení“ (s. 48). Podobně některá sdělení mohla být lépe formulována, např. hodnoty „směřují spíše k záporné části tolerančního pole“ (s. 48), „analýzy jsou za pomocí softwaru většinou zobrazeny v tabulce, kde…“ (s. 34), „distribuční graf normálního rozdělení hodnot“ (s. 30). V praktické části je do očí bijící (ne)zaokrouhlování neodpovídající rozlišitelnosti měřidla. I pře tyto připomínky je práce zdařilá a z pohledu praxe procesního technologa nebo technika kvality výborně zpracovaná. Práce bezesporu odpovídá kvalifikační práci na úrovni bakalářského studia a rozsah zpracování teoretického pohledu je výstižný a stručný, praktická část je dobře propracována. Při hodnocení reflektuji, že se jedná o práci studentky dálkového studia, práci doporučuji k obhajobě a vzhledem k výše uvedenému ji hodnotím stupněm B.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Levek, Vladimír

Studentka ve své práci uvádí přehled metod řízení a plánování kvality doplněný ukázkou s praktickým příkladem. Tato práce přehledovým způsobem popisuje vybrané metody řízení, přičemž u každé jsou uváděny příklady manipulace s programovým prostředím zpracovávajícím statistické údaje. Celý dokument je doslova protkán výpočetními vztahy, grafy, vývojovými diagramy a výstřižky oken programových nástrojů. Závěrečná praktická ukázka je podrobně popsána a detailně zpracována různými metodami, jejichž výsledky a dopady jsou v závěru diskutovány. Z hlediska formy mírně postrádám symetrii v členění textu. Jsou například popisovány vybrané nástroje zpracování údajů. Každý má svou podkapitolu a u každého nástroje je uvedena ukázka sestavení v programovém prostředí. Jednou se to nazývá: „ Postup sestrojení…“, jindy „Konstrukce grafu…“, někdy je uveden tento postup bez názvu. Takových příkladů je v textu více. V kapitole 4, jsou negativní výsledky měření uvedené v grafu 4.10 okomentovány takto: „…značí to pravděpodobně problém s linearitou…“ s odkazem na určitou diplomovou práci. Nejsem si jistý, zda diplomová práce je tím nejlepším zdrojem citace pro obecné teorie. V několika případech nejsou použity správné syntaxe vět, ze kterých je patrno, že text procházel revizemi. Výše uvedený výčet nesrovnalostí je vyvážen celkovým obsahem a formou, které svědčí o vysoké míře pečlivosti a pozornosti, kterou autorka věnovala tvorbě práce. Je rovněž velmi zřetelný posun od semestrálního projektu k závěrečné práci. Semestrální projekt bývá použit jako východisko tvorby závěrečné práce. V tomto případě byl semestrální projekt značně pozměněn a ve velké míře doplněn o nové obecné teorie. Práci hodnotím jako výbornou stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 112019