VÍT, R. Analýza a charakterizace beta-glukanů z vybraných přírodních zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem bakalářské práce byla komplexní analýza obsahu aktivních látek a účinků několika vybraných druhů komerčních preparátů s obsahem beta-glukanů. V rámci experimentální čáti musel student zvládnout poměrně široké spektrum různých technik zahrnujících kultivace mikroorganismů, techniky práce s humánními buněčnými kulturami, chromatografické techniky, spektrofotometrii a enzymové metody. Práci s nadstandardním metodickým i expeimentálním rozsahem řešil student se zájmem a samostatně. Součástí práce bylo i zavedení některých nových postupů, zejména enzymových metod a zpracování biologického materiálu. Získané výsledky jsou cenným základem pro další navazující práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hudečková, Helena

Bakalářská práce studenta Radka Víta se týká problematiky stanovení obsahu aktivních látek a množství -glukanů ve vybraných produktech. Teoretická část práce pojednávající o problematice -glukanů, jejich zdrojů a principech použitých metod je celkově logicky řazena. V textu se občas nachází chyby a překlepy, některé věty by potřebovaly přeformulovat. V úvodních kapitolách se poměrně často opakují slova, čehož by se měl student v textu vyvarovat. Výhrady mám i k citování literatury, které není vždy jednotné a podle normy ČSN ISO 690. V experimentální části se student zabýval charakterizacemi extraktů, stanovením obsahu -glukanů, lipidů a na závěr se věnoval testům antimikrobiálním, cytotoxicitou a genotoxicitou vybraných výrobků. V této části bych vyčetla studentovi způsob popisování metod, kde by popis postupů měl být jednotně podmiňovacím způsobem, což občas není. Dále mám výhrady k formátu jednotek, například na straně 23 má student uvedeno mg ml^-1, pak µg.ml^-1 nebo mg/ml. Podle normy ČSN ISO 1000 se v zápisu jednotky nedoporučuje používat znak / (lomítko), jmenovatel se vyjadřuje zápornou mocninou. V textu také občas chybí mezera mezi číslem a jednotkou, kde by správně měla být mezera nedělitelná. Poněkud rušivé v textu je i používání pojmů: „Tabulka 1, Graf 2", kde by bylo vhodnější použít skloňované tvary: „v Tabulce 1, v Grafu 2". Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a doplněné grafy, tabulkami i obrázky. Co se týká vzhledu sloupcových grafů, doporučila bych zobrazení osy y, grafy jsou sice vzhledově atraktivní, nicméně pro lepší přehlednost by měly být osy viditelné. Menší připomínku bych měla ke kapitole 4.5.4, kde student uvádí: vzorek byl centrifugován na rpm = 1500 otáček“, buď byl centrifugován při 1500 rpm nebo 1500 otáčkách. Dále v kapitole 4.7 student uvádí přídavek „beef extraktu", kde bych se přiklonila k českému názvu „masový extrakt“. Graf 15 (str. 44) je název osy x špatně naformátován. Dále bych měla výtku ke kalibrační křivce stanovení redukujících cukrů metodou Somogyi-Nelsona (str. 55), kde je uveden koeficient determinace roven 0,9276, přičemž hodnota tohoto koeficientu by se měla blížit hodnotě 1. Dle mého názoru měl student tuto kalibraci naměřit znova. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 107950