BORDOVSKÝ, P. Vyhodnocení vlivu tlaku v komoře vzorku a velikosti clonek na výsledný tlak u scintilátoru detektoru pomocí systému Cosmos FloWorks [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Maxa, Jiří

Jako vedoucí diplomové práce mohu vyjádřit, že přístup diplomanta ke zpracování práce byl příkladný, na zadání pracoval průběžně a časový plán plnil bez problémů, často s předstihem se snahou o rychlé, ale odpovědné vypracování. Spolupráce s diplomantem byla bezproblémová, při práci prokazoval odpovědný a cílevědomý přístup a jeho vystupování je velmi seriózní. Se zadanými podklady dovedl pracovat samostatně a dobře využil veškeré zprostředkované kontakty s firmami spolupracujícími s naším ústavem v dané problematice. I proto je úroveň odevzdané práce velmi kvalitní a jejím přínosem je, že se podílí na zavádění simulačních analýz problémů řešených na ústavu. Práce si kladla za cíl analyzovat dráhu sekundárních elektronů scintilačního detektoru při různých režimech a především rozměrech jednotlivých clonek s ohledem na funkční podmínky detektoru. Důležitým výsledkem práce bylo zjištění, že rozměr clonky číslo dvě je možné až dvojnásobně zvětšit, aniž by došlo k velkému nárůstu tlaku u scintilátoru, čímž se předpokládá výrazně snížená ztráta sekundárních elektronů na této clonce. Výsledkem by měl být ostřejší získaný obraz. Po odevzdání této práce byly výsledky experimentálně vyzkoušeny a byla vyrobena clonka č. 2 s rozměrem 1 mm v průměru a získán výrazně ostřejší obraz. Přínos práce vidím v ušetření nemalých finančních prostředků, neboť experimentální vývoj zařízení v této oblasti optimálních rozměrů clonek je nesrovnatelně časově, pracovně i finančně náročnější než pomocí uvedeného systému. Vzhledem k uvedeným skutečnostem navrhuji diplomanta hodnotit stupněm výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Špinka, Jiří

Předložená diplomová práce řeší konkrétní zadání modelování proudění plynů, pro aplikaci v elektronové mikroskopii a to otázky vlivu velikosti clonek na tlakové poměry v konkrétní konstrukci scintilačního detektoru signálních elektronů. Celá práce je zpracována přehlednou formou a má vysokou úroveň zpracování. Vytknout jí lze jen některé dílčí nedostatky: Chybí seznam použitých symbolů a značek. Není uvedeno konkrétně, z jaké literatury jsou převzaty jednotlivé vztahy, rovnice nejsou číslovány a chybí jednotky. Str. 201. Celá věta je zmatená, není z ní jasné že Z je počet srážek. Str. 238. Nejlepší tvar čeho? Str. 24 a další. Není uvedeno, z jaké literatury jsou vztahy převzaty. Str.45. Jaké konkrétní netěsnosti jste měl na mysli? Str. 47. Označení varianta 3 není nejvhodnější, máte na mysli variantu popsanou 5.3., tj. 6-8 ? Str.90. Návrh použít více detektorů s různými clonkami je nesmyslný, připadá pouze v úvahu clonky měnit. K vlastnímu řešení nemám zásadnější připomínky, práce je přínosná a doporučení použít clonky s otvory 0,6 a 0,8 mm, je logické. Otázky k obhajobě: 1. Jaký byl váš podíl na výsledcích modelování? 2. Lze nějak změnit vzdálenost clonek, aby bylo dosaženo výhodnějších poměrů? Doporučuji práci přijmout k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 43/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

eVSKP id 32759