KADLEC, M. Návrh řízení informační bezpečnosti v průmyslovém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Petr

Diplomová práce řeší pomocí metodiky řízení informační bezpečnosti (ISMS) velmi specifické průmyslové prostředí a jeho odpovídající zabezpečení. Z analýzy rizik vyplynul základní aktuální bezpečnostní problém jako zadání pro řešení formou komplexního návrhu odpovídajících bezpečnostních opatření pro infrastrukturu průmyslového prostředí (ICS). Autor práce nelehkou problematiku zvládl a cíl práce splnil. Doplňující otázky: 1. Jaká je finanční ztráta při výpadku výroby na jeden den? Srovnejte s náklady na navržené řešení. 2. Podle čeho byla navržena cena realizace řešení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Ondrák, Viktor

Diplomant měl primárně dle stanovených cílů navrhnout komunikační infrastrukturu v průmyslovém prostředí. Tento úkol zvládl velmi dobře, navíc v oboru průmyslové infrastruktury, který je náročný na znalosti. Práci trochu kazí snahy zdůvodnit návrh poměrně drahého řešení analýzou rizik, ve která rozhodně nemá tak kvalitní znalosti a schopnosti, Aktiva, hrozby i rizika jsou identifikovány vágně, důsledkem je značně nepřesvědčivá matice rizik. Problematický je i jazyk práce a logická struktura práce. Doplňující otázky: 1. Z práce není dostatečně zřejmé, zda WiFi komunikace je nutná pro výrobní procesy, nebo jen jako bonus pro zaměstnance, prosím upřesněte. 2. Vysvětlete tvrzení, že "síť je potřeba rozdělit na L3 vrstvě kvůli nedostatku adresního prostoru" , když máte k dispozici minimálně 1 A-síť privátního prostoru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 103540