KOLÁŘ, L. Experiment rojové inteligence v RDS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Honzík, Petr

Student Ladislav Kolář pracoval ve čtyřčlenné skupině, která v rámci semestrální práce vytvořila přehled robotických simulátorů a po dohodě s vedoucím zaměřila své úsilí na rozchození simulátoru Microsoft Robotics Developer Studio (MRDS). V této fázi se studenti společně potýkali zejména s nedostatečnou dokumentací (systém je relativně nový). Ladislav Kolář se aktivně podílel na řešení společné části zadání a sdílel informace na webovém portálu, prokázal schopnost pracovat v týmu. Během bakalářské práce pak zpracoval v MRDS vlastní projekt opakující experiment rojové inteligence dle zadané publikace. Nepodařilo se mu celý experiment dokončit (některé prvky chování chybějí), což vzhledem k obtížím způsobeným zejména nedostatečnou dokumentací k simulačnímu prostředí nepovažuji za závažné pochybení. Student prokázal schopnost pracovat jak samostatně tak v týmu. K vlastnímu řešení přistoupil tvůrčím způsobem, pracoval systematicky a pravidelně prezentoval dosažené výsledky a předkládal plán na další kroky. Významnější podporu potřeboval při sepisování textové části práce. Student prokázal bakalářské schopnosti, navrhuji hodnocení B/85 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce C 15/20
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Florián, Tomáš

Práce je rozdělena do devíti kapitol, které na sebe logicky navazují. V práci se student zabývá polohovacími zařízeními, dostupnými robotickými simulátory a samotným RDS, které podrobně popisuje. Další část tvoří simulace, optimalizační algoritmy a návrhem vlastního programu. Práce je pěkně a přehledně zpracována, popis vývojového prostředí (RDS) je dostatečně podrobný a přitom srozumitelný. Student v dostatečné míře cituje použitou literaturu. Práce obsahuje pár překlepů a gramatických chyb. Jedním z prohřešků je absence videa, které by navržený algoritmus demonstrovalo bez nutnosti instalovat RDS a spouštět projekt. Zadání práce nebylo splněno, vytvořený program není dokončen a není tedy možné splnit poslední bod zadání. Podle dostupných informací je práce původní. Student projevil bakalářské schopnosti a doporučuji ji k obhajobě, navrhuji hodnocení C/79 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 12/20
Odborná úroveň práce B 44/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 39752