KRÁL, F. Mechanické vlastnosti polymerů vyrobených 3D tiskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Válka, Libor

Náplní diplomové práce je posouzení vlivu anizotropie na výsledné mechanické vlastnosti polymerních materiálů, užívaných pro tisk součástí technologií FDM (Fused Deposition Modeling). Jedná se konkrétně o zhodnocení vlivu tloušťky a směrů nanášení jednotlivých vrstev na statické a dynamické mechanické vlastnosti finálních produktů. Dynamické vlastnosti byly hodnoceny nejen z pohledu uvedených parametrů tisku, ale také z hlediska technologie výroby vrubů ve zkušebních tělesech. Vlastní práce je rozdělena do několika hlavních kapitol, z nichž úvodní kapitoly obsahují popis nejčastěji používaných aditivních technologií se zvláštním zřetelem na technologii FDM, a dále teoretický souhrn poznatků o vlivu parametrů tisku a technologie stavby na vlastnosti výsledných produktů. Další kapitoly jsou věnovány popisu v experimentech použitých materiálů, provedených experimentů a získaných výsledků. Závěrečné kapitoly obsahují diskuzi výsledků. Práce je přehledná, pan Bc. Filip Král prokázal schopnost pracovat samostatně jak v oblasti teoretické a rešeršní, tak v oblasti praktické. Bez problémů se orientoval v odborné literatuře, získané poznatky dokázal samostatně využít při zpracování experimentálních výsledků. Po formální, grafické a stylistické stránce lze práci hodnotit jako zdařilou. Práce splňuje požadavky kladené na diplomové práce, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Moravčík, Igor

Predložená diplomová práca sa zaoberá hodnotením vplyvu veľkosti nanášaného vrstvenia a orientácie vrstvenia na mechanické vlastnosti vzoriek pripravených technológiou 3D tlače. V teoretickej časti sa študent venuje predstaveniu aditívnych technológii a špecifikácia použitej technológie. V experimentálnej časti je sledovaný vplyv parametrov na vlastnosti dvoch zvolených polymérov. Grafická a štylistická stránka práce je na veľmi vysokej úrovni, všetko je prehľadne veľmi usporiadané, s minimálnym množstvom chýb. Jediná výhradu ktorú mám k formálnej stránke je k použitiu pôvodných anglických vysvetliviek k obrázku 4 a 16, pričom v iných obrázkoch sú vysvetlivky preložené. Ak je celá práca spísaná v českom jazyku, je potrebné preložiť vysvetlivky k všetkým obrázkom aby bola zachovaná konzistencia. Rozsah teoretickej, experimentálnej časti a výsledkov je dostačujúci. Diskusia k výsledkom práce je spracovaná veľmi dobre a vyvodené závery sú adekvátne. Podľa môjho názoru je potrebné poznamenať, že môže byť pomerne náročné vyvodiť vhodné závery z výsledkov, ktoré majú v niektorých častiach pomerne veľký rozptyl a rozdiely (tab.14 - razová húževnatosť acn=36,24±49,55), čo študent zvládol veľmi dobre. Diplomová práca preto spĺňa všetky požiadavky kladené na tento typ práce a týmto ju doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108495