RÁČKOVÁ, J. Optimalizace obrábění keramických polotovarů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Trunec, Martin

Cílem diplomové práce studentky Jany Ráčkové bylo optimalizovat parametry obrábění keramických polotovarů Al2O3 a ZrO2 připravených metodou gelcasting. Studentka tedy musela zvládnout problematiku jak obrábění keramických polotovarů, tak i vlastní přípravu keramických polotovarů. V obou případech se jedná o unikátní technologie, se kterými se během studia seznámila pouze okrajově. Na experimentální práci studentka pracovala již od 4. ročníku, a to i formou letních stáží. Diplomová práce je poměrně obsáhlá a obsahuje řadu hodnotných výsledků. Dosažené výsledky studentka uspořádala přehledně a srozumitelně. Nicméně, u některých textů týkajících se diskuse a shrnutí výsledků je patrná mírná formulační neobratnost a nezkušenost s touto formou textu. Přes uvedené výhrady považuji diplomovou práci za velmi kvalitní a přínosnou. Práci Bc. Jany Ráčkové hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pouchlý, Václav

Předložená diplomová práce Bc. Jany Ráčkové se zabývá CNC frézováním keramických polotovarů z materiálů t-ZrO2 a Al2O3. V teoretické části své práce studentka uvádí rozsáhlou rešerši na zadané téma a uvádí příklady mnoha obdobných studií ze zahraničí. V rámci experimentální práce se pak studentka zabývala CNC frézováním polotovarů z materiálů Al2O3 a t-ZrO2 připravených pomocí gelového lití. V rámci své práce studentka řešila optimalizaci vhodných parametrů frézování, za cílem dosažení co nejmenší drsnosti povrchu. Výsledky práce ukazují, že výsledná drsnost povrchu i životnost použité frézy závisí na vhodně zvolené žíhací teplotě polotovaru a nelze obecně říci, zda je vhodný velký či malý úběr materiálu. I přes velký počet stran práce se mi její rozsah jako nevhodný, protože práce obsahuje velké množství výsledků, ale chybí k nim dostatečný komentář. Orientaci v textu dále stěžuje špatně čitelný sloh práce, kdy ve větách chybí podměty, nebo věty nedávají smysl. V celé práci dále chybí povinný seznam zkratek a symbolů a některé zkratky (např. Rz, HA) nebyly vysvětleny. Na druhou stranu oceňuji množství použité zahraniční literatury, ze které studentka vytvořila jasný a výstižný přehled použitých frézovacích parametrů ostatních autorů. Obdobná diskuze by se ale také hodila na závěr práce. Práce, i přes svůj velký experimentální rozsah, působí nedodělaným dojem a trocha závěrečné pečlivosti by práci velmi pomohla. Díky těmto skutečnostem hodnotím práci za C/dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 106529