HARAZIN, P. Vzájemná interakce magnetického pole a kavitujícího proudění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Rudolf, Pavel

Student se ve své práci zabývá velmi komplikovaným tématem působení magnetického pole na bubliny kavitujícího proudění. Je třeba zdůraznit, že se jedná o extrémně neprobádanou oblast, ve které se i ve vědeckých publikacích vyskytují naprosto protikladné informace. Autor předkládá velmi zevrubnou rešerši s vlastním kritickým hodnocením. Dále se zabývá návrh vlastního experimentu a konstrukcí experimentálního zařízení. Výsledky experimentů nevychází zcela přesvědčivě a v některých případech dokonce protichůdně, což ale není vinou autora. Ukazuje se, že působení mg. pole na kavitaci je patrně velmi slabé a je silně ovlivněno rušením z dalších částí exp. okruhu. Diplomová práce je podnětem pro další výzkum této problematiky, ale formou jednodušších experimentů, které umožní separovat jednotlivé jevy (např. rušení od el. pohonů, vliv povrchového napětí, atd.). Student splnil zadání, k diplomové práci přistupoval iniciativně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Štigler, Jaroslav

Student se v rámci své diplomové práci zabýval velice zajímavým a náročným úkolem. V první části práce se zabýval objasněním základní pojmů a principů, které se týkají kavitace a vlivu magnetického pole na kavitační bubliny. Je třeba vyzdvihnout veliké množství práce, kterou student vynaložil na rešerši k tomuto problému. Již z této rešerše je znát, že výsledky experimentů a názorů na vliv magnetického pole na kavitaci je velice rozporuplný. V literatuře se objevují zcela protichůdné názory. Z toho vyplývá, že toto téma je velmi aktuální a je třeba se jím systematicky zabývat. V úvodní části práce se také zabývá teoretickým popisem dynamiky kavitační bubliny s vlivem magnetického pole. Z teoretického popisu vyplývá, že magnetické pole by mělo kavitaci tlumit. V další části student popisuje a vyhodnocuje experimenty, které prováděl v laboratoři Odboru fluidního inženýrství V.K. Student provedl pokusy pro tři různá uspořádání kavitující trysky. První měření bylo uspořádáno stejně jako experimenty prováděné již dříve. Druhá sada měření byla provedena pro válcovou kavitační trysku a třetí sada měření byla provedena pro plochou kavitační trysku. Ve všech případech bylo měřeno napětí v oblasti před kavitační tryskou a v oblasti kavitace. Dále byly měřeny vibrace s využitím akcelerometru. Výsledky měření s ohledem na vliv magnetického pole na kavitaci nebyly zcela průkazné. To však neznamená, že by byly zbytečné. Příčinou malé průkaznosti zkoumaných jevů je pravděpodobně to, že zde hraje roli daleko více vlivů, které souvisejí s vnějším prostředím, použitými materiály apod. Práce je po stránce věcné i formální napsána velice dobře. Autorovi bych vytknul malou důslednost ve vysvětlování některých pojmů, postupů a jevů. To trochu znesnadňuje porozumění toho, co autor dělal. Například by stálo za vysvětlení, co znamená potlačení nebo zesílení kavitace. Dále by bylo vhodné detailněji vysvětlit, co bylo akcelerometrem měřeno, kde byl akcelerometr umístěn. Co znamená měření napětí měřící kartou, jaký je rozdíl mezi vodičem a kabelem. Přes uvedené nedostatky splnil student zadání práce v celém rozsahu. Proto doporučuji jeho práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109137