ŘEHÁKOVÁ, B. Syntéza a příprava bezolovnaté piezokeramiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Částková, Klára

Diplomová práce Bc. Báry Řehákové je zaměřena na syntézu a přípravu bezolovnatých piezokeramických materiálů na bázi niobátu draselno-sodného (KNN). Teoretickou část vypracovala studentka samostatně. Na obecné rovině srozumitelně popsala piezoelektrický jev, shrnula základní piezoelektrické materiály a dále se v popisu zaměřila na proces přípravy keramických materiálů a na vybrané publikované výsledky výzkumů přípravy KNN materiálů. V experimentální práci prošla celým procesem přípravy keramických materiálů od syntézy práškových materiálů, přes tvarování a slinování. Veškeré činnosti dokázala provést prakticky správně a finálně i samostatně. Studentka získané výsledky shrnula a popsala. V závěru pak uvedla nejdůležitější výsledky, které ukazují na splnění cíle diplomové práci. Z pohledu efektivity výzkumné práce bych studentce doporučila více pečlivosti a zaujetí pro věc.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pouchlý, Václav

Cílem předložené diplomové práce Bc. Báry Řehákové byla příprava bezolovnaté piezokeramiky na bázi K/NaNbO3 s definovanou mikrostrukturou a fázovým složením. Práce začíná teoretickou částí, kde studentka obecně popisuje piezoelektrický jev a uvádí zde přehled známých piezoelektrických materiálů a možnosti jejich syntéz. Úvodní část končí shrnutím současného stavu problematiky syntéz materiálů na bázi K/NaNbO3. V experimentální části studentka popisuje přípravu K/NaNbO3 pomocí reakce v tuhé fázi, hydrotermální syntézy a sol-gel syntézy z různými parametry. Výsledky experimentů jsou v práci jasně shrnuty v následujících kapitolách, kde studentka shrnuje výhody či nevýhody vysyntetizovaných prášků. U všech prášku studentka hodnotí velikost dosažených částic a čistotu fázového složení. Z výsledných prášků byly připraveny i hutné keramiky, na kterých byly naměřeny základní piezoelektrické veličiny. Obecně práce obsahuje velký počet výsledků jasně seřazených do přehledných tabulek. Bohužel se v práci vyskytuje velké množství RTG spekter, které nejsou nijak označeny, srovnány a velice málo komentovány. Samotný text je hůře čitelný díky nedokončeným větám, či chybějícím podmětům. Kvalita obrázků (např. Obr. 8) je na velmi nízké úrovni. V práci dále chybí povinný seznam zkratek a symbolů, některé zkratky nejsou vysvětleny (TH) a název kapitoly „TEORIETICKÁ ČÁST“ reflektuje zvýšené množství chyb a překlepů v textu. Seznam literatury obsahuje některé citace bez autorů a nemá sjednocený vzhled. Dále bych práci doporučil do závěrečné kapitoly uvézt rozsáhlejší srovnání dosažených výsledků s ostatními autory (diskusi). I přes uvedené výtky práce obsahuje významné experimenty, které mohou přispět k celkovému poznání o tomto druhu materiálů. Z těchto důvodů hodnotím práci za C/dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 109508