VÁVRA, J. Snižování oxidů dusíku z proudu spalin na speciálních katalyzátorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jecha, David

Diplomová práce se zabývá snižování oxidů dusíku z proudu spalin na katalyzátorech. Konkrétně byly měřeny provozní parametry na komerčních monolitických katalyzátorech od firmy BASF a CERAM pro selektivní katalytickou metodu. Diplomová práce byla vypracována plně v souladu se zadáním. První části autor popisuje průmyslové technologie pro snížení koncentrace oxidů dusíku ze spalin. Podrobně jsou popsány metody selektivní katalytické a nekatalytické redukce. Autor popsal vliv provozních podmínek na konverzi reakcí selektivní katalytické redukce a navíc i u metody selektivní nekatalytické redukce. Bohužel některé překlady originálních publikací jsou až strojové a snižují tak úroveň podaných informací. Velice dobře je popsán matematický model, který popisuje dané děje v reaktoru. Řešení nosné části zadání je dobře rozčleněné do jednotlivých částí a přehledně prezentuje získané výsledky experimentálním měřením. Autor projevil aktivní přístup a samostatnost při realizaci a měření na experimentálním zařízení INTEQ II. V závěru práce jsou přehledně prezentovány naměřené vlivy provozních parametrů a porovnání výsledků mezi sebou. Bohužel autor, přes upozornění, se dopustil mnoha překlepů a nesrozumitelných vyjádření a tím velice snížil úroveň této práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Krejčí, Tomáš

Diplomová práce pana Bc. Jana Vávry má za cíl experimentální posouzení redukce oxidů dusíku prostřednictvím selektivní katalytické redukce (SCR) a stanovení účinnosti technologie. Součástí práce je srovnání komerčně využívaných katalyzátorů a materiálová bilance zkušebního zařízení pro účely měření. Úvodní část práce je věnována popisu oblasti použitelnosti technologií DeNOx a především se věnuje popisu látek zastoupených ve skupině oxidů dusíku. Současně je v této kapitole bohužel jen okrajově diskutováno legislativní omezení, které má výrazný vliv na použitelnost jednotlivých metod. Autor bez vlastního popisu pouze slepě vykopíroval část znění zákona, což dokladuje i chybná úvaha při stanovování okrajových podmínek. Část popisu technologií DeNOx je vypracována standardně bez jakýchkoliv výhrad. Jednou z hlavních částí práce vyjímaje vlastního experimentu je část popisující vlivy provozních podmínek na účinnost technologie, která se výhradně a doslovně opírá o dva zahraniční zdroje. Autor zde nevěnuje dostatek pozornosti doslovným překladům, čímž tuto část zbytečně degraduje a neprokazuje tak všeobecné znalosti v této problematice. Kapitola popisu experimentu a zkušebního zařízení INTEQ II je detailně zpracována i včetně matematického modelu popisujícího experimentální přístup k řešení problematiky. Další část práce je věnována vlastnímu experimentu s volbou okrajových podmínek a vlastní materiálovou bilancí pro stanovení požadovaného průtoku spalin na objem katalyzátoru. Autor kvůli stručnému a nejasnému popisu značně komplikuje pochopení provedeného výpočtu. Nad rámec zadání diplomové práce je zpracován návrh otopného zařízení pro snížení doby nahřívání experimentálního zařízení INTEQ II. V závěrečné části se autor věnuje vyhodnocení velkého množství naměřených provozních dat a vlivů jednotlivých provozních parametrů na účinnost odstranění NOx. Vyhodnocení dat představuje stěžejní část diplomové práce, načež diplomant prokázal schopnost zpracování velkého množství dat, nýbrž schopnost interpretace výsledků z naměřených dat často chybí nebo je velmi stručná. Nicméně přidanou hodnotu práce vidím v množství naměřených dat na jednotce INTEQ II a jejich grafickému zpracování. Tyto data lze dále využívat pro vědecké účely. Nutné je však zmínit, že předkládanou diplomovou práci degradují interpretační schopnosti a jazyková vybavenost autora. Formulace typu „elektrárna na výrobu odpadu“ aj. snižuji věrohodnost autorova pochopení dané problematiky. Práce vykazuje velké množství gramatických a stylistických chyb, které odpovídají práci ve spěchu. Navzdory připomínkám a nedostatkům předkládaná práce obsahově splňuje věcné cíle zadání a doporučuji ji proto k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 109544