PODHORA, D. Konstrukční návrh pohonu přední hnané nápravy traktoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokop, Aleš

Student David Podhora při zpracovávání diplomové práce projevil velkou míru samostatnosti a vlastní iniciativy. Jednotlivé kroky byly řádně naplánovány a včas naplněny. Práce je z hlediska obsahu logicky členěna a vyvážena. Pozitivně oceňuji navázání spolupráce s vývojovými pracovníky ze společnosti Zetor, díky čemuž má výstup vysoký potenciál uplatnění v praxi. Přiložená výkresová dokumentace vykazuje patřičné náležitosti. Cíle byly splněny v celém svém rozsahu, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Krátký, Martin

Diplomová práce se zabývá rekonstrukcí připojitelného pohonu přední hnané nápravy traktoru za účelem umožnit přenos brzdného účinku na přední kola při zajištění vozidla parkovací brzdou. V úvodní části byl přehledně zpracován souhrn konstrukčních řešení pohonu přední nápravy a brzd včetně popisu funkce a rozboru výhod či nevýhod. Oceňuji množství obrázků a schémat od několika výrobců traktorů, které musel diplomant získat a nastudovat. Konstrukční část obsahuje návrh pohonu přední nápravy se západkovou parkovací brzdou a druhý návrh, kterým byl otočen princip spínání spojky. Návrh talířových pružin, sady lamel a rozměrů či životnosti dalších komponent spojky primárně sepnuté byl proveden na základě analytických výpočtů, často s využitím podpůrného software či aplikace. Na vybraných komponentech byla provedena analýza pomocí metody konečných prvků, která ukázala kritická místa. Zde musel diplomant prokázat schopnost správně vyhodnotit a reagovat na výsledky analýzy, zejména na unášeči vnějších lamel s výpočtovou bezpečností 0,55. Finální návrh splňuje parametry dané zadavatelem a dosahuje požadované životnosti a bezpečnosti. Zároveň respektuje zástavbu a přebírá část dílů z původního řešení. Vyjma dvou překlepů u rovnic ve výpočtové části je práce na velmi dobré úrovni. Součástí práce je i výkresová dokumentace sestavy a nových komponent spojky. Dokumentace splňuje všechny požadavky a může být použita pro výrobu prototypu. Cíle zadání byly splněny v celém rozsahu a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109153