BLAŽEK, V. Efektivní zabezpečení komunikace bezdrátových nízko-energetických moderních technologií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Fujdiak, Radek

Student měl za úkol implementovat nízko-energetický nenáročný šifrovací algoritmus vhodný pro datovou část komunikační technologie Sigfox. Student přistupoval k práci precizně, aktivně, pravidelně konzultoval a dostatečně včas řešil nastalé problémy. Z pohledu zadání splnil student více než dostatečně. Byly implementovány tři algoritmy AES-128, ChaCha a vlastní implementace OTP, kde u všech algoritmů došlo k proměření energetické náročnosti a věcné diskuzi. Z pohledu formální stránky mám výtku k drobným nedostatkům jako např. méně přesné definice, chybná/špatná notace a názvosloví, nebo překlepy a chyby v sazbě (přetékání bloku textu). V rámci literatury pak student pracoval s odbornými články, knihami, a dalšími profesionálními prameny. Bylo použito 34 citačních pramenů, kde tedy kvalitu i počet hodnotím kladně. V neposlední řadě je nutno podotknout, že student se účastnil studentské soutěže EEICT2018, což alespoň částečně vynahrazuje drobné chyby v práci. Z výše uvedených faktů uděluji 91 bodů – A.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Malina, Lukáš

Bakalářská práce se zabývá bezpečnou komunikací u bezdrátové nízko-energetické technologie SigFox. Práce popisuje základní teorii v rámci kapitol 1 až 4. Praktická část je popsána v kapitolách 5 a 6, kde jsou uvedeny výsledky měření vybraných šifer a samotná realizace zabezpečení na omezeném zařízení s modulem SigFox. Požadavky zadání jsou tedy splněny. Odborná úroveň bakalářské práce je místy snížena díky nepřesnému překladu či špatnou volbou pojmů jako např. autenticita vs autentičnost, tajný klíč vs soukromý klíč, atp. Dále se objevují nepřesné formulace, např. u vysvětlení asymetrické kryptografie, u popisu realizace ChaCha atd. Výsledky měření se zaměřují především na energetickou náročnost, ale konkrétní srovnání a diskuze k paměťové náročnosti šifer a jejich vliv na přenos dat je uvedeno spíše okrajově a to u popisu šifer. Celkově lze práci považovat za kvalitní, a proto ji lze doporučit k obhajobě s celkovým hodnocením 88 bodů / B.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 110261